BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.493,98
HABER /  GÜNCEL

Uçakta hangi cihazlar yasaklandı işte eşyaların tam listesi

İSTANBUL ABD'nin yasak listesine girdi ve 8 ülke ile birlikte Atatürk havaalanındaki uçuşlara elektronik yasağı geldi. Peki uçakta hangi elektronik eşyalar yasaklandı, ipad kullanılabiliyor mu?

Abone ol

ABD ve İngiltere'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerden direkt uçuşlarda kabin içindeki elektronik eşyalara getirdiği yasak 25 Mart 2017 cumartesi günün uygulanmaya başlıyor. Peki Atatürk havaalanından ABD'ye yönelik uçuşlarda hangi cihazlar uçağa alınmayacak?

ABD yasağı 8 ülkede 10 havaaalanı ve 9 havayalo şirketini kapsarken İngiltere listesinde 6 ülkede 14 havayolu şirketi bulunuyor. THY, Pegasus ve Atlas havayolları da bu listenin içinde yer aldı.

Yasak olan elektronik eşyalar : Yasağa göre yolcular uzunluğu 16, genişliği 9,3 ve derinliği de 1,5 santimetreden fazla olan her türlü elektronik cihazlar yasaklandı. Normalden daha büyük olan cep telefonları da uçağın içine alınmayacak. Bu eşyalar bagaj yoluyla taşınacak. Yasaklanan elektronik cihazlar şunlar;

*Dizüstü bilgisayarlar
*Tablet bilgisayarlar
*Elektronik kitaplar
*Fotoğraf makineleri
*Taşınabilir DVD oynatıcılar
*Oyun konsolları
*Taşınabilir yazıcılar

ABD'NİN YASAKLI LİSTESİNDEKİ HAVAALANLARI
İstanbul Atatürk havaalanı dışında Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan ülkeleri de yasaklı listesinde. ABD'nin yasağı 8 ülkedeki 10 havaalanını ve 9 havayolu şirketini kapsıyor. Bu şirketler Royal Jordanian, EgyptAir, THY, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates and Etihad Airways olarak açıklandı.

ABD'nin yasaklı havalimanları listesinde ise şunlar bulunuyor: Fas'ın Kazablanka kentindeki Muhammed V. havalimanı, İstanbul Atatürk Havalimanı, Kahire Uluslararası Havalimanı, Amman'daki Kraliçe Alia Havalimanı, Cidde'deki Kral Abdülaziz Havalimanı, Riyad'daki Kral Halid Havalimanı, Kuveyt Havalimanı, Doha Hamad Havalimanı, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Abu Dabi Havalimanı ve Dubai Havalimanı

İNGİLTERE'NİN YASAKLI LİSTESİ
ABD'nin ardından İngiltere de uçuşlarında ‘elektronik cihaz yasağı’ uygulaması başlattı. İngiltere'nin yasağı ise 6 ülkeden direkt uçuşları kapsıyor. Bu ülkeler şunlar : Türkiye, Mısır, Lübnan, Tunus, Suudi Arabistan ve Ürdün. Yasak kapsamında 6 İngiltere havayolu şirketi ile 8 yabancı hava yolu şirketi bulunuyor. Yasaklanan havayolu şirketleri Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas-Global, Middle East Airlines, Egyptair
Royal Jordanian, Tunis Air ve Saudia olarak açıklandı. İngiltere'nin ise British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook ve Thomson havayolu şirketleri yasaklı listesinde.

ATATÜRK HAVAALANINDA TOPLANTI
Atatürk Havalimanı'nda da sabah saatlerinde, THY'nin ilgili birimlerinin, ABD ve İngiltere uçuşlarının güvenlik kontrollerini yapan Gözen Güvenlik yetkilileri ve Sivil Havacılık yetkililerinin bir araya gelerek toplantı yaptıkları, uygulamada nelerin yapılması gerektiğini görüştükleri belirtildi. Atatürk Havalimanı çıkışlı yolculardan daha ziyade transit olarak gelen ve İstanbul üzerinden ABD'ye gidecek yolcuların beraberlerindeki elektronik cihazların konusunun öncelikle ele alındığı bildirildi.

Yolcu bagaja vermek istemezse ne olacak?  : Transit yolcuların çıkış yaptıkları ülkelerdeki istasyonlara konuyla ilgili talimatların gönderilmeye başlandığını belirten bir yetkili, "Öncelikle yolcunun ilk çıkış yaptığı istasyonda elindeki elektronik cihazı valizine koyması için tedbirleri alıyoruz. Ulaşılamayan ve İstanbul'a kadar cihazını koymak istemeyen yolcuların ellerindeki cihazları da burada transit salonda uçağa binerken alıp el bagajları kargo bölümüne vereceğiz" dedi.