BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.400,12
HABER /  GÜNCEL

Uçaklarımızın düşüş nedeni sabotaj mı?

Son bir haftada üst üste düşen savaş uçaklarıyla ilgili tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Bu konuda en net açıklama ise Arda Mevlütoğlu'ndan geldi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Türkiye'yi yasa boğan uçak kazalarıyla ilgili en ilginç değerlendirme savunma sanayi, silahlanma ve ulusal güvenlikle ilgili yazılar yazan ve internette hatırı sayılır bir takipçisi bulunan uzay mühendisi Arda Mevlütoğlu'ndan geldi. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın aksine F-4E 2020 filosu erken emekliye ayrılırsa, zaafiyet oluşacağını iddia eden Mevlütoğlu, "uçak tabutlar" nitelemesine ise karşı çıktı.

Savunma sanayisi ve silahlanma konusunda bugüne kadar onlarca yazı kaleme alan ve sosyal medyada hatırı sayılır bir takipçi sayısına sahip olan uzay mühendisi Arda Mevlütoğlu, bir haftada 5 pilotun şehit düştüğü F-4E 2020 uçaklarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"KAZAYI UÇAĞIN YAŞINA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL" 

Kaza bölgesinden gelen fotoğraflardan, uçağın çok süratli biçimde yere temas ettiğini yazan Mevlütoğlu, Malatya'da düşen uçakla Konya'da düşen uçakların modellerinin farklı olduğunu söyledi. Konya'da düşen F-4E 2020'lerin İsrail tarafından 1999-2003 yılları arasında modernize edildiğini belirtilen Mevlütoğlu şunları söyledi;

"Modernizasyon projesi bittikten sonra Türkiye uçakla ilgili tüm teknik veri paketlerini, bilgi ve teknoloji aldı. Dolayısıyla dışa bağımlılık, bakım eksikliği ya da uzaktan kontrol vb kesinlikle söz konusu olamaz.

"UÇAN TABUT KESİNLİKLE DEĞİL"

F-4E 2020'ler,modernizasyon ile modern aviyonik ve silah sistemlerine, yenilenmiş gövdeye sahip oldular. Uçan Tabut kesinlikle değildirler. Ne var ki faydalı hizmet ömürlerini 2020 civarında doldurup yerlerini F-35'lere bırakacaklar.

Bakım - onarım konusunda bir zafiyet olamaz. Türk Hava Kuvvetleri'nin bu konudaki standartları çok yüksektir. Dolayısıyla raporu beklemek ve ucuz propagandalara riayet etmemek gerekir.

"SABOTAJ İHTİMAL DIŞIDIR" 

Bu elim olay vesilesi ile televizyonlara çıkıp apır sapır spekülasyon yapan sözüm ona uzmanları ise kınıyorum. Konunun herhangi bir yerinde İsrail kelimesi geçince sağlıklı tartışılamıyor olay ne yazık ki... Ancak F-4E 2020 projesi ile Türkiye, bu uçakların tüm teknik bilgi ve teknolojisine hakim hale geldi. Uzaktan sabotaj vb ihtimal dışıdır.

"ZAAFİYET OLUŞUR" 
 
Sonuçta uzun menzilli, büyük ve çift motorlu av - bombardıman ihtiyacı hep baki kaldı. F-4E 2020 projesi bu kapsamda ilaç oldu. Ancak bu uçaklar teknolojik ömürlerinin sonuna yaklaştılar. Eğer F-4E 2020 filosu erken emekliye ayrılırsa, zafiyet oluşacaktır. F-35'in hizmete girmesine, TFX'in uçmasına daha çok var; F-16, tek motorlu ve hafif bir uçak. Öte yanda Türkiye'nin bölgesel iddiaları...