BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Üç Libyalı yetkili hakkında tutuklama emri çıkabilir

Moreno Ocampo, onaylanması halinde Kaddafi güçlerine bağlı üç yetkili hakkında insanlığa karşı suç gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılabileceğini bildirdi.

Abone ol

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin başsavcısı, üç Libyalı yetkiliyi, bir kaç hafta içinde insanlığa karşı suç işlemekle itham etmeyi planladığını açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Luis Moreno-Ocampo, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçleri insanlığa karşı suç işlemekle itham edecek kadar gerekçe bulunduğunu söyledi.

Luis Moreno Ocampo, barışçı gösteri yapanlara sistemli şekilde ateş açılması, cinayet, yasadışı gözaltı, işkence ve baskıların suçlamalar arasında yer alabileceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'da insan hakları ihlallerini soruşturmakla görevlendirdiği savcıya göre, sadece Şubat ayında 500 ila 700 kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Moreno Ocampo, tam can kaybını belirlemenin imkansız olduğunu ancak binlerce kişinin öldüğünü ve yüzbinlerce kişinin yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kaldığını ifade etti.

Mahkemenin suçlamaları onaylaması halinde tutuklama emirleri çıkartılabilecek.

Luis Moreno Ocampo, tutuklama emirlerinin hedefinin kimler olacağı konusunda ise bilgi vermedi.

Misrata'da bombalama: 5 ölü

Libya'nın hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Misrata kentine gönderilen yüzlerce tonluk uluslararası yardım, limandaki çatışmalar nedeniyle dört gün gecikmeli de olsa ulaştı.

Uluslararası Göç Örgütü'nden bir yetkili, geminin, ayrılırken kentte mahsur kalmış 100 kadar göçmen işçiyi ve ciddi şekilde yaralanmış 30'u aşkın Libyalıyı da beraberinde götürmesinin beklendiğini bildirdi.

Öte yandan Libyalı isyancılar Misrata’da hükümet güçlerinin bombardımanı sonucu en az beş kişinin öldürüldüğünü duyurdu.