BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,96
ALTIN 2.437,45
HABER /  GÜNCEL

Üç aylar başladı yapılacak ibadetler dualar ve tesbihler

Üç aylarda okunacak dualar, kılınacak namazlar nelerdir? Üç aylar nedir, nasıl oruç tutulur? Recep, Şaban ve Ramazan aylarında hangi ibadetler yapılır sorusunu Nihat Hatipoğlu cevapladı. Üç aylar ile ilgili bilmeniz gerekenler internethaber.com'da.

Abone ol

Üç aylar nedir? Üç aylarda okunacak dualar, kılınacak namazlar nasıldır? Recep, Şaban ve Ramazan aylarının fazileti nelerdir? Üç aylarda hangi günler oruç tutulur? "Üç aylarda nasıl ibadet yapılır"  sorusunu İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu yanıtladı. Recep, Şaban, Ramazan aylarında ve kandillerde okunacak duaları sizler için derledik.

ÜÇ AYLAR NEDİR? RECEP, ŞABAN, RAMAZAN AYI FAZİLETLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylar ile ilgili şunları belirtir:

Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat’le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram”a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.

Hz. Muhammed Mustafa (as) bu ayların manevi değerlerine dikkat çekerek şöyle buyurmuşlardır:

“Recep Allah”ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)

“Ey Allah’ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur.” (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 25)

“Allah’ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!”

ÜÇ AYLARDA NASIL İBADET YAPILIR? NİHAT HATİPOĞLU AÇIKLADI

Ünlü ilahiyatı Nihat Hatipoğlu, üç aylarda nasıl ibadet yapılması gerektiğini anlattı. Hatipoğlu, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında yapılması gereken ibadetlerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu ay ve sonraki iki ay, bizlere sunulmuş büyük bir fırsattır. Fırsatı değerlendirmeliyiz. Belki bir daha bu fırsatı yakalayamayız. Geçen sene bu günleri yaşayıp, bugün aramızda olmayanlar yok mu? Günahlardan pişman olarak kendimize yeni bir rota çizelim. Günahın, düşmanlığın, azgınlığın, zulmün sonu ve faydası yok. Sonu hüsrandır, pişmanlıktır. Gelin tez elden kendimizi sorgulayalım. Fırsatı tepmeyelim.

Nefis muhasebesi yapalım. Bol bol dua edelim. Kaza namazı kılalım. Hastaları ziyaret edelim. Küsleri barıştırıp kalbimizi açalım. İyi işlere devam edelim. Borçlulara yardım edelim. Mazlumun yanında olalım. Yara saran el olalım. Zalimin yüzüne haykıralım. Karanlık sayfaları yırtıp, yeni aydınlık, temiz sayfa açalım."

ÜÇ AYLAR ORUCU NEDİR KAÇ GÜN TUTULUR?

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun aktardığı bilgilere göre, Hz. Muhammed üç aylarda bol bol nafile orucu tutardı. Ancak 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir yanıtı yok.  

Hz. Peygamber  bu ayda bol bol nafile oruç tutardı. İbn Abbas der ki; "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık."

Peygamberimiz, bu ayda sık sık oruç tutarak nafile oruca teşvik ederdi. Bazen de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Denilir ki Hz. Nuh bu ayda gemiye bindi. Ve bu ayın tümünü oruçlu geçirdi. Hz. Aişe der ki; Peygamberimiz perşembe ve pazartesi günkü oruca önem verirdi. O şöyle buyururdu: "Bu iki günde ameller Yüce Rabbe iletilir. Ben de bu esnada oruçlu olmayı severim."

RECEP AYI

RECEP AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER VE DUALAR

Receb ayı "Eşhur-u hurum"dan olup ŞEHRULLAH yâni Allah'ın ayıdır. Bu aya oruçlu olarak girilmeli ve bu ayda Allah'a çok ilticâ etmelidir.

Recebin 1'inci günü oruç tutanlara 3 senelik, 2'nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3'üncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. Bu, hadîs-i şerîf ile sâbittir. Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevâbı verilir.

Receb-i şerîf Cenâb-ı Hakk'a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zât-ı İlâhî'yi bildiren İhlâs-ı şerîf sûresini çok okumalı; tevhîd, istiğfar ve salevât-ı şerîfeleri ihmal etmemelidir.

Bu ayda 2 kandil vardır:

İlk Cuma gecesi Regaib Kandili,
27'nci gecesi Mi'rac Kandili.

1'inci gecesi bir Tesbih Namazı veya Receb-i şerîfin ilk onu zarfında bir defaya mahsus olmak üzere kılınan on rek'at namaz kılınabilir. Bu namazda, her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 3 "Kul yâ eyyühel-kâfirûn...", 3 İhlâs-ı şerîf okunur. Nitekim ileride kılınış şekli anlatılacaktır.

Receb ayında her gün başında ve sonunda 7'şer Fâtiha-i şerîfe okumak sûretiyle 100 İhlâs-ı şerîf okumak da çok sevaptır.

Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapmalı ve oruç tutmalıdır. 13, 14 ve 15'inci günlerinde oruç tutanlar, bu sünnet-i şerîfeyi yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulur.

HAZRETİ MUHAMMED'İN RECEP AYI DUASI

Peygamberimiz Recep ayına ulaştığında şöyle dua ederdi;

"Allahım! Bize Recep ve Şaban aylarını mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır."

RECEP AYI HACET NAMAZI NASIL KILINIR?

Receb'in 1'i ile 10'u arasında, 11'i ile 20'si arasında ve 21'i ile 30'u arasında sadece birer defa olmak üzere kılınacak 10'ar rek'at Hacet Namazı vardır. Hepsinin de kılınış şekli aynıdır. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat Cuma ve Pazartesi gecelerinde ve bilhassa teheccüd vaktinde kılınması efdâldir.

Bu namaz, mü'min ile münâfığı ayırır. Bu 30 rek'at namazı kılanlar hidâyete ererler. Münâfıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi ölmez.

Bu 30 rek'at namaz, Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in berberi Selmân-ı Pâk (r.a.) Hazretleri tarafından rivâyet edilmiştir.

RECEP AYINDA EDİLECEK DULAR

Recep Ayının İlk On Gününde Okunacak Dua:

Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa’bân ve belliğnâ ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil-Kur’ân.

Ardından yüz defa:

Sübhânallâhil-Hayyi’l-Kayyûm.

Recep Ayının İkinci On Gününde Okunacak Dua:

Allâhümme bârik lenâ fî recebe şa’bân ve belliğnâ ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil-Kur’ân.

Ardından yüz defa:

Sübhânallâhil-ehadis-samed.

Recep Ayının Üçüncü On Gününde Okunacak Dua:

Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazân vehtimlenâ bil-îman ve yessirlenâ bil-Kur’ân.

Ardından yüz defa:

Sübhânallâhi’l-Ğafûri’r-Rahîm.

RECEP AYINDAKİ KANDİLLER - ÖNEMLİ GÜNLER

REGAİB KANDİLİ: Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaib kandilidir. Regaib, "pek çok ihsan" manasına gelen "Ragibe" kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz mağfiretiyle muamelede bulunduğu için geceye bu isim verilmiştir.

MİRAÇ KANDİLİ: Receb ayının 27. gecesi ise Miraç Kandili'dir. Miraç, kelime manası itibariyle "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" manalarına gelmektedir. Bu gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ve oradan da göklerin İlahi derinliklerine doğru yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk'ın huzuruna çıkmıştır.

ŞABAN AYI

Şa'bân ayı Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in ayıdır. Bu itibarla bu ayda Salevât-ı şerîfeye çok devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça İstiğfâr-ı şerîf, Salevât-ı şerîfe, İhlâs-ı şerîf okumalı, Teheccüd ve Tesbih Namazı kılmalı ve Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.

"Şa'bân" kelimesinde beş harf vardır. Bu harfler şu mânâlara gelmektedir:

ش : Şerefli
ع : Ulvî
ب : Berâet

Be harfi, kelimenin tam ortasında olup, bu ayın ortası, yani 15'inci gecesi Berat gecesidir.

ŞABAN AYINDA YAPILACAK İBADETLER VE DUALAR

Bu ayın birinci gecesinde, her rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe ve 3 Âyetü'l-Kürsî ile bir Tesbih Namazı kılınır.

Şa'bân'ın 27'nci gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rek'at teşekkür namazı kılınacak. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur. Namaza şöyle niyet edilir:

"Yâ Rabbî, beni Resûl-i Zîşân Efendimiz'in ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimiz'i ve mübârek ayını bana hem şefi' ve hem de şâhid eyle, Allâhü Ekber"

Namazdan sonra "Yâ Rabbî, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticâ ediyorum" denilir.

ŞABAN AYI- BERAT KANDİLİNDE KILINAN NAMAZ VE OKUNAN DUALAR

BERAT KANDİLİ: Şaban ayı içerisinde Berat kandili vardır. Berat kelimesi, "borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak" manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur'an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu gece hürmetine pek çok günah bağışlandığı için geceye Berat gecesi denilmiştir.

Şa'bân-ı şerîfin 15'inci gecesi "Berât gecesi"dir. Bu gecede hiç olmazsa bir Tesbih Namazı kılınır. Berât gecesinde 100 rek'atlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur.

Namaza şöyle niyet edilir:

"Yâ Rabbî, niyet ettim senin rızâ-i şerîfin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip süedâ defterine kaydeyle, Allâhü Ekber"

Her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rek'atte bir selâm verilerek 100 rek'atte tamamlanır. Her rek'atte 100 İhlâs-ı şerîf okumak sûretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir.

Namazdan sonra, (Hz. Allâh'ın HÛ ism-i şerîfinin ebced hesâbına göre adedi olan) 11 şey, (TÂHÂ'nın ebced hesâbıyla adedi olan) 14 kere okunur. (TÂHÂ Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in ismidir.)

Okunacak olanlar:

İstiğfâr-ı şerîf: 14 kere
Salevât-ı şerîfe: 14 kere
Fâtiha-i şerîfe (besmeleyle): 14 kere
Âyetü'l-Kürsî (besmeleyle): 14 kere
"Lekad câeküm..." (besmeleyle): 14 kere [2]
14 kere "Yâsîn" dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf 
İhlâs-ı şerîf (besmeleyle): 14 kere
"Kul eûzu birabbil-felak..." (besmeleyle): 14 kere
"Kul eûzu birabbin-nâs..." (besmeleyle): 14 kere
14 kere: "Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"
Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir): 14 kere
Bunlardan sonra duâ yapılır.

RAMAZAN AYI

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.

Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed'in ayıdır. Gündüzleri oruçla, geceleri teravih namazlarıyla ihya edilir. Ramazân-ı şerîf Kur'an ayıdır. Bu itibarla, Kur'an okumasını bilen herkes bu ayda bir hatim yapmalıdır. Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden azaddır.

RAMAZAN AYINDA YAPILAN İBADETLER VE OKUNACAK DUALAR

Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için" denilir ve namaza durulur.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 "İnnâ a'taynâkel-kevser...", ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.


Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:

"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.

İftara yakın:

"Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî", iftar esnâsında da:

"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü" duâsı okunur.

Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek'at namaz kılarak, Allâh'a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.

KADİR GECESİ YAPILACAK İBADETLER

Kadir gecesinin, Ramazân-ı şerîfin 20'sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dâir müteaddit hadîs-i şerîfler vârid olmuştur. Birinden itibaren aranmasını tavsiye eden büyüklerimiz de vardır. Kadir gecesinin bu ay içinde hangi gece olduğunun gizlenmesi, mü'minlerin her geceyi Kadir gecesi bilip, her gecede ibadeti çok etmeleri içindir.

Kadir gecesinde hava berrak ve güzel olur. O gece herşey Allâh'a secde eder. Denizlerin suyu bir an için tatlılaşır. Mü'minler afv-ı ilâhî ve mağfiret-i sübhânîye mazhar olurlar.

Bu gece 4 rek'at Kadir gecesi namazı kılınır:

1'inci rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
3'üncü rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
okunur.

Namazdan sonra:

1 defa:  "Allâhü ekber. Allâhü ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber. Ve lillâhil-hamd"
100 "Elem neşrah leke sadrak..."
100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemiz'e öğrettiği şu duâ okunup, sonra duâ yapılır:
"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül-afve fa'fü annî"
Mümkünse kandil gecesi olması hasebiyle bir de Tesbih Namazı kılmalıdır.

2016 yılı kutsal geceler ve günler hakkında bilmeniz gereken tarihler:

Üç ayların başlama tarihi: 8 Nisan 2016 Cuma günü

Regaib Kandili: 7 Nisan 2016 Perşembe günü

Miraç Kandili: 3 Mayıs 2016 Salı günü

Berat Kandili: 21 Mayıs 2016 Cumartesi günü

Ramazan ayı: Ramazan başlangıcı 6 Haziran 2016

Kadir Gecesi: 1 Temmuz 2016 Cuma günü

Ramazan Bayramı arefe: 4 Temmuz 2016 Pazartesi günü

Ramazan Bayramı: 5 Temmuz 2016 Salı günü (1. Gün)

Kurban Bayramı: 12 eylül 2016 Pazartesi (1. Gün)