BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.378,27
HABER /  EKONOMİ

Twitter gelir açıkladı hisseleri düştü

Halka arzı ardından ilk kar rakamlarını açıklayan Twitter, gelirlerinin arttığını ancak arz sonrası ilk çeyrekte kullanıcı sayısındaki artışın ise yavaşladığını duyurdu.

Abone ol

Halka arzı ardından ilk kar rakamlarını açıklayan Twitter, gelirlerinin arttığını ancak arz sonrası ilk çeyrekte kullanıcı sayısındaki artışın ise yavaşladığını duyurdu. Bu açıklama ardından şirketin hisseleri değer kaybetti.

Endişeleri artıran bir diğer durum ise Twitter'ın kendi reklam ölçüm göstergesi "zaman tüneli görüntülenmelerinin" de ilk kez azaldığının ortaya çıkması oldu. Şirket, bir kullanıcı masaüstü veya telefonundan sayfayı yeniledikçe zaman tüneli görüntülenme sayısını da yeniliyor. Twitter CEO'su Dick Costolo, buna "tüketicilerimizin içeriğimizi ne kadar tükettiğini gösteren bir ölçüm" olarak nitelendiriyor.

The Wall Street Journal Türkçe Servisinin haberine göre tüm bunlar bir araya geldiğinde rakamlar Twitter'ın büyüme motorunun zayıfladığını ve mevcut kullanıcıların sayfaya olan ilgisinin azalmakta olduğunu gösteriyor. Bu da sonuç olarak verdikleri reklamların aktif kullanıcılardan oluşan geniş kitlelere ulaşmasını isteyen reklam verenlerin de ilgisini azaltıyor.

Twitter kar etmemeye devam etse de şirket gelirlerinin dördüncü çeyrekte beklentileri kolay bir şekilde aşarak iki kattan fazla arttığını duyurdu. Yine de şirketin hisseleri rakamların açıklanması ardından yüzde 16,5'ten fazla değer kaybederek 55,11 dolara geriledi. Bu da piyasa değerinin yaklaşık 600 milyon dolar azalması anlamına geliyor.

Twitter açıklamasında zaman tüneli gösterim sayısının düşmesinin sayfayı daha az yenileme imkanı tanıyan yeni özelliklerin eklenmesinden kaynaklandığını belirtti. Diğer yandan CEO Costolo son çeyrekte kullanıcıların retweet ve favoriye ekle gibi özellikleri kullanarak tweet'ler ile daha fazla etkileşim içerisine girdiğini söyledi. Costolo bu etkileşimin bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 35 arttığını belirtti.

Ancak genel olarak sönük gelen rakamlar Twitter'a olduğundan fazla değer biçilmiş olabileceği yönünde soru işaretlerini de doğurdu. Çarşamba günkü açıklamadan önce şu ana kadar kar elde etmeyen şirketin değeri 36,6 milyar dolar idi—köklü ve daha büyük olan Target Corp.ve Time Warner Cable gibi şirketlerindekinden de fazla.

Twitter'ın bu rakamlarının gelip geçici bir görüntü mü yoksa yeni bir trendin başlangıcı mı olduğu yönünde oluşacak algı yatırımcıların şirket ile ilgili tahminlerini etkilemede büyük bir rol oynayabilir.

Dördüncü çeyrekte Twitter kullanıcı sayısını yalnızca 9 milyon, yüzde 3,8, artırarak 241 milyona çıkardı. Bir önceki çeyrekte büyüme oranı yüzde 6,4 seviyesinde idi. Böylece şirketin kullanıcı sayısındaki artış üst üste dört çeyrek yavaşlamaya devam ediyor.

Twitter'ın rakibi Facebook ise dördüncü çeyrekte yüzde 3,4 ile daha düşük bir büyüme açıkladı. Ancak Facebook'un yaklaşık 1,23 milyar kullanıcısı olduğu dikkate alındığında daha hızlı yavaşlaması da normal görünüyor.

Popüler kültür ve medya içerisinde yer almasına karşın Twitter, henüz kendisini toplum içerisinde nasıl ana akım haline dönüştüreceği sorununu çözebilmiş değil.

Endişeleri yatıştırmaya çalışan Costolo, ince ayarların ve getirilecek yeni özelliklerin birleşiminin "büyüme eğrisinin eğiliminde değişimi de başlatacağını" söyledi.

Şirketin bu yıl sohbetleri başlıklara göre organize etmeye odaklanacağını da sözlerine ekleyen Costolo, bunun "Twitter'ı herkes için anlaşılmasını daha da kolaylaştıracağını" ifade etti. Bu şirketin 140 karakterden oluşan mesajlarını zamana göre sıralama metodunda da değişiklik anlamına geliyor.

Costolo ilk kullanıcıların platformu daha kolay anlaşılır hale getirmek gerektiğinin altını çiziyor. Bu durum Twitter'ın rakibi Facebook gibi geniş kitlelere ulaşmasının önündeki engel olarak görülüyor.

Açıklanan rakamlar Kasım ayının başında halka arz edilmesinden bu yana Twitter hisselerinde yaşanan ralliye de zarar verdi. 26 dolar ile başlayan halka arzından bu yana şirketin hisseleri iki katından fazla değer kazanmıştı. Aralık ayı sonunda hisseler 74,73 doları görmüştü.

Pivotal Grup'tan Brian Wieser gibi bazı analistler ise Çarşamba günü hisselerde yaşanan düşüşün şirket için iyi olacağını düşünüyor. Wieser, "Bu durum, hisseler ile ilgili beklentileri gerçeğe yakınlaştıracak. Kullanıcı sayısı da arttıkça daha gerçekçi değerlendirmeler çalışanları elde tutma stratejine ve morale yardımcı olacaktır" diyor.

Diğerleri ise büyük değer biçmelerin haksız olmadığını ve şirket değerinin yeniden artacağını söylüyor.

RBC Sermaye Piyasaları'ndan Mark Mahaney konuyla ilgili yorumunda, "Bu yeni bir şirketin sokaktakiler tarafından gerçekten anlaşılmadığının bir çeşit örneği. Bu nedenle beklentilerden iyi gelen rakamlar gibi insanlar gelirlerin nasıl arttığı konusunda bir fikre sahip olamıyor. Ancak rakamlar insanların düşündüğünden oldukça farklı gelmeye devam edecek" diyor. Mahaney Twitter'ın kullanıcı sayısının 2013 yılı sonu itibariyle 256 milyona çıkacağı tahmininde bulunmuştu.

Bununa birlikte Mahaney açıklanan rakamların şirketin hizmeti daha yaygın hale getirmek için bir şeyler yapmaya başlaması gerektiğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Twitter kullanıcıları sayesinde el ettiği gelirlerinin arttığını belirtti. Şirket bu çeyrekte zaman tünelinin bin gösterimi başına 1,49 dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Bu rakam bir önceki çeyrekten 97 sent daha fazla. Twitter ayrıca gelişmiş ölçümler ve daha fazla reklam almak için yeni reklam ürünlerini de sayfaya ekliyor.

Bu da Twitter'ın dördüncü çeyrekte gelirlerinin bir önceki çeyreğe kıyasala artarak 242,7 milyon dolara çıkmasını sağladı. Ancak maliyetlerde gelirlerden daha hızlı arttığından şirket hala kara geçebilmiş değil. Twitter dördüncü çeyrekte net zararının 515,5 milyon dolara, hisse başına 1,41 dolara, çıktığını belirtti. Bir önceki yıl zarar 8,7 milyon dolar yani hisse başına yedi sent idi. Maliyetteki artışa neden olarak araştırma ve geliştirme ile satış ve pazarlama çalışmaları gösteriliyor.

Gelirlerdeki artışın bir kısmı tüketicilerin hızla mobil kullanıma geçmesinden kaynaklanıyor. Twitter reklam gelirlerinin yüzde 75 civarının mobil aygıtlardan geldiğini belirtti. Bir önceki çeyrekte bu oran yüzde 70 idi.

İleriye bakıldığında ise Twitter 2014 yılında 1,15-1,2 milyar dolar arasında bir gelir bekliyor. İlk çeyrek için gelir beklentisi ise 230-240 milyon dolar arasında.