BIST 10.895
DOLAR 32,21
EURO 34,94
ALTIN 2.507,98
HABER /  GÜNCEL

Tuzla Belediyesinden açıklama

Tuzla'da mühürlenen gazete ile ilgili iddialara karşı belediye yazılı açıklama yaptı.

Abone ol

Tarihli Milliyet Gazetesi’nde “Muhalif Gazeteye İlmihal Mührü” başlığı ile verilen haber hakkındaki açıklamamız aşağıdadır. Bilgilerinize saygıyla sunulur.

Çağdaş Tuzla Gazetesi’nin sahibi Halil Özen’e ait Kardelen Matbaa ve Basımevi’nin Tuzla Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından mühürlendiği gün (26.09.2006) Tuzla sahilde Cami Mahallesi’nde bulunan Maliye binasının üst katındaki, 40 kişinin kaldığı ruhsatsız Dursun Sağer Pansiyonu kapatıldı. Ayrıca, Kardelen Matbaası’nın bulunduğu sokaktaki iki ruhsatsız marangoz atölyesinin kapatılması için encümen kararının çıkması bekleniyor. 2006 yılı içinde zabıtamız tarafından 30 işyerine kapatma uygulanmıştır. Bu uygulamalar da, Halil Özen’in işyerinin mühürlenmesinin aynı durumdaki diğer yerlerin kapatılmasından farklı bir nedeni olmadığını açıkça ispatlıyor. Söz konusu kişinin kişisel duygu ve düşüncelerinin rutin bir olaya haber değeri katmaması ve habere dayanak teşkil etmemesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Ayrıca, Halil Özen’in iddia ettiğinin aksine kendilerine geçici ruhsat verilmesi yeni belediye mevzuatına göre mümkün değildir. Geçici ruhsat verilmesi eski mevzuata uygun bir işlemdi ve o zamanlar bazı işyerlerine geçici ruhsat verilmişti. Konut alanında gayrı sıhhi müessese olarak faaliyet gösteren söz konusu matbaa ve basımevinin mühürlenmesi bir gazeteyi kapatmak anlamı taşımaz. Matbaa ve basımevi uygun bir alana taşınarak faaliyetlerini sürdürebilir. Gazete kapatma yetkisinin belediyelerde olmadığı bilinen bir gerçektir.

Üstelik Tuzla Belediyesi hakkında yapılan her haberde, bir defaya mahsus olarak evlenen çiftlere belediyemiz tarafından verilen “Delilleriyle Aile İlmihali” kitabının gündeme getirilmesi şık olmamaktadır. Söz konusu kitabın içeriğindeki hükümler, herhangi bir ciddi aile ilmihalinde olanlardan farklı değildir. Milliyet gazetesi tarafından Ramazan hediyesi olarak verilen “Müslüman’ın el kitabı” adlı eserde, “İslam Dini ile ilgili en temel bilgiler” olduğu belirtilmektedir. İslam dininin en temel bilgileri ile, bir aile ilmihalinin dayandığı şer’i deliller aynı olmak durumundadır. Çünkü İslami bilimlerin, Kur’an, Peygamber sünneti, fıkıhçıların kıyasları ve ümmetin icmaı dışında başka bir kaynağı olması mümkün değildir. Belki az-çok yorum farkı bulunabilir.

Tuzla Belediye zabıtası tarafından Tuzla genelinde rutin olarak yapılan denetimler sonucunda, Halil Özen’e ait, Aydıntepe Mah. Yeşildere Cad. No: 14’te bulunan Kardelen Matbaa ve Basımevi’nin ruhsatsız olarak işletildiği tespit edilmiştir. Söz konusu işyeri gayrı sıhhi müessese vasfı taşıdığından İmar Yönetmeliği’ne göre sanayi alanında olması gereklidir. Oysa söz konusu işyerinin bulunduğu alan, imar planında hizmet dönüşüm alanı olarak geçmektedir.

Tuzla Belediye Encümeni tarafından alınan 29.08.2006 tarih ve 0158 karar no’lu karara istinaden, 8.9.2006 tarihinde Halil Özen’e 7 gün süre verilerek, bu sürede ruhsat alması, almadığı takdirde faaliyetten menedileceği tebliğ edilmiştir. Yasal sürenin bitiminde, ilgili şahsın söz konusu işyerinin yasal şartları taşımaması nedeniyle ruhsat alamadığı görüldüğünden 26.09.2006 tarihinde işyeri mühürlenerek faaliyetten menedilmiştir.

Kardelen Matbaa ve Basımevi’ne uygulanan bu işlem tamamen yasal prosedür içinde gerçekleşen rutin bir işlemdir. Münferit bir nitelik ve başka bir amaç taşımamaktadır. Tuzla Belediyesi olarak, bu ve buna benzer işyerleri için rutin uygulamalarımız devam etmektedir.