BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Tutuklu vekiller serbest mi kalacak?

Ak Parti, Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu öneride, bir sürprize imza attı

Abone ol

Bölücülük ve rejime karşı işlenen suçların vekil dokunulmazlığı kapsamına alındığı öneri kabul edilirse, tutuklu vekiller serbest kalacak.

Ak Parti, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu “yasama” bölümüne ilişkin yazılı önerileri arasında çarpıcı düzenlemeler yer aldı. Ak Parti, milletvekili yemininde radikal değişikliğe gitti. Başkan, başkan yardımcısı, bakanlar ve milletvekillerinin göreve başlarken yapacağı yemin metnine “mukaddesat” ifadesini ekleyen Ak Parti’nin yemin metni şöyle:

İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma, devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim.”

Böylece Ak Parti, mevcut anayasa metnindeki, “Demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma” ve “Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim” ifadelerine yer vermedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ AÇIKCA ÖNERDİ

Ak Parti, yasama bölümünde “başkanlık sistemi” talebini açıkça önerisine yazdı. “Cumhurbaşkanı” kelimesi yerine “başkan” ifadesini kullanan Ak Parti, TBMM’den kabul edilen kanunların başkan tarafından onaylanmasını öngördü. Ak Parti’nin yasama bölümüne ilişkin önerileri şöyle:

- TBMM’nin tatilde olduğu dönemde ülkeye yönelik ani bir saldırı olduğu takdirde TSK’nın kullanımına başkan karar verecek. Başkan, tatil döneminde Meclis’i doğrudan doğruya toplantıya çağırabilecek.

- Başkanın veto yetkisi bulunacak. Başkan onaylamadığı kanunları yeniden görüşülmek üzere “gerekçeli” olarak TBMM’ye geri gönderecek. TBMM, geri gönderilen kanunu, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu yani 330 ile geri gönderirse, başkan 7 gün içinde kanunu yayımlayacak.

- TBMM’ye iade edilen ve 330 oy çokluğu ile kabul edilen anayasa değişiklikleri referanduma gitmeyecek.

- Sadece milletvekilleri yasa teklifi verebilecek.