BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.401,97
HABER /  POLİTİKA

Tutuklu vekiller hakkında flaş karar!

Meclis'te grubu bulunan üç siyasi parti anlaştı, tutuklu vekillerle ilgili anayasaya geçici bir madde eklenmesine karar verdi.

Abone ol
TBMM'de üç parti, AK Parti, CHP ve BDP anlaştı. Uzlaşmaya göre, Anayasa'nın 83 ve 84. maddelerinde yapılacak değişiklikle, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ile, geçen ay içinde tahliye edilen BDP'li vekillere ilişkin ceza infazları, dönem sonuna kadar ertelenecek.
 
Anayasa'ya konulacak geçici bir madde ile de, hali hazırda cezaları Yargıtay tarafından onanmış MHP'li Engin Alan ile, BDP'li Sabahat Tuncel'in milletvekilliklerinin düşürülmesi de yine dönem sonuna bırakılacak. Uzlaşmaya, TBMM'de Ak Parti'den Mustafa Şentop, CHP'den Atilla Kart ve BDP'den Hasip Kaplan'ın oluşturduğu komisyonda varıldı. MHP Komisyona üye vermeyi reddetmişti. Kaplan Hürriyet'e yaptığt açıklamada uzlaşma unsurlarını şöyle anlattı;
 
Anayasa'nın 83 ve 84. maddelei değişiyor. Değişiklikle sadece adam öldürmeye suç üstü gibi suçlar dışında, milletvekillerinin yargılanması Meclis izninine bağlanıyor.
Vekillerin yargılanması için Meclis izni de basit çoğunluk ile değil, nitelikli çoğunluk ile verilebiliyor. 
 
Kabul edilecek bir geçici madde ile de cezaları onanmış vekillerin infazları dönem sonuna bırakılıyor.
 
UZLAŞMA LİDERLERİN ONAYINA GİDECEK
 
Edinilen bilgiye göre, komisyonda varılan bu uzlaşma Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun onayına sunulacak. BDP'li Kaplan'ın ise komisyon çalışmalarına katılırken partisinin eş başkanlarından ön onayı aldığı için, ikinci kez onaya gerek olmadığığnı söylediği belirtildi. Üç partinin milletvekili sayısı TBMM'de Anayasa değişikliği yapmaya yeerli çoğunlukta.