BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  GÜNCEL

TÜRKSAT maaşlarına 'Anormal' denetimi

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişleri, TÜRKSAT Genel Müdürü'nün maaşı nerden aldığını araştırılmasını istedi.

Abone ol

Sayıştay'a bağlanan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişleri, TÜRKSATuydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. ile ilgili yaptıkları incelemede, yöneticilerin maaşlarıyla ilgili bazı anormallikler tespit etti.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, TÜRKSAT'la ilgili hazırlanan Sayıştay damgalı denetleme raporunda, Yönetim ve Denetim Kurulu'na atanan kişiler, Genel Müdür ve Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, müfettiş ve bazı birim direktörlerinin ücretlerine dikkat çekildi. Kurumun da bilgisine sunulan raporda Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu'na çağrı yapılarak şu ifadelere yer verildi:

3-4 KAT FAZLA MAAŞ

"Yönetim Kurulu tarafından atanan TÜRKSAT Genel Müdürü, genel müdürlük ücretini 4857 sayılı İş Kanunu'na aykırı şekilde TÜRKSAT'tan değil, şirketin bağlı ortaklığı olan EURASIASAT'tan alıyor. Genel Müdür'ün EURASIASAT'tan aldığı ücretin hangi iş karşılığında ödendiği, izaha muhtaç görünüyor.

Genel Müdür, EURASIASAT'la ilişkisini geçici işçi statüsünde kurabilir. Ancak Genel Müdür'ün EURASIASAT bünyesinde geçici işçi olarak çalıştırıldığına dair bir kayıt da bulunmuyor." 2007 denetleme raporunda şirketin Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine belirlenen ücretin 3-4 katı ödendiği belirtilerek ücretlerin yeniden belirlenmesi gerektiği önerildi.

Ancak 527 sayılı kararnamenin 31. maddesine aykırı olarak ödemelerde bulunuldu. Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nde 2010 yılında uygulanacak ücretlerin tespitine ilişkin 21 Temmuz 2010 tarihli karara göre yönetim kurulu başkan ve üyelerine bin 653 TL net ücret verilmesi kararlaştırıldı. Ancak yönetim ve denetim kurulu üyelerinin 2010 yılındaki net ücretleri aldıkları ikramiyelerle birlikte aylık ortalama 6 bin 199 TL'yi buldu.

GEREĞİ YAPILSIN

Raporda dikkat çekilen benzer bir uygulama genel müdür yardımcıları, teftiş kurulu başkanı, müfettiş ve bazı direktörlere ödenen ücretlerde de yaşandı. Raporda 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 14'üncü maddesine atfen çıkarılan Bakanlar Kurulu kararının üzerinde ücret ödendiği vurgulandı.

Söz konusu tespitlere dikkat çekilerek Ulaştırma Bakanlığı'nın soruşturma açmasının önerildiği raporda, "Söz konusu hususların Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca incelenmesi, gerekirse soruşturulması önerilir" denildi.