BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,10
ALTIN 2.473,06
HABER /  POLİTİKA

Cizre savaş alanına döndü

ŞIRNAK’ın Cizre İlçesi’nde BDP’nin ’sivil itaatsizlik’ eylemine katılan yaklaşık 8 bin kişi, Cizre-İdil karayolunda eylem yaparak karayolunu kapattı...

Abone ol

Eylem sırasında 50 kişilik bir gurup, hem esnafa hem de polise molotofo kokteyli ve havai fişekle saldırdı. Polisin de tazyikli su ve gaz bombaları ile karşılık vermesi, ortalığı bir anda savaş alanına çevirdi.

Cizre İlçesi’nde BDP’nin çağrısıyla dün saat 13.00’den itibaren İdil Kavşağı’nda toplananlar, karayoluna oturdu. Güvenlikg üçlerinin tüm uyarılarına karşın eylemlerini sürdüren BDP’liler, yaklaşık 6 saat süreyle karayolunu ulaşıma kapattı.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan akşam alana gelerek, partililere yönelik bir konuşma yaptı. Kaplan, eylemin sona erdirilmesi çağrısı yaparak, BDP ilçe binası önünde kurulan ’Demokratik Çözüm Çadırı’na gitmelerini istedi. Oturma eylemini yapan kalabalık grup, bu çağrı üzerine demokratik çözüm çadırına gitmek üzere yürüyüşe geçti.

Partililerin çadıra gitmesinden yakaşık 2 saat sonra da eylemin yapıldığı yerde barikat kurup karayolunu trafiğe katapatan yaklaşık 50 kişilik bir grup, bazı işyerlerine molotof kokteylli ile saldırdı. İşyerlerinde çıkan yangınlar güçlükle söndürüldü. Aynı grup, daha sonra da havai fişeklerle güvenlik önlemi alan polise saldırdı. Polisin de tazyikli su ve gaz bombaları ile karşılık vermesi üzerine ortalık bir anda savaş alanına döndü.

Cizre’deki Nur ve Cudi mahalleleri ara sokaklarında devam eden çatışmalar yaklaşık 1.5 saat sürdü. Güvenlik güçleri göstericiler tarafından kapatılan İdil karayolunu tekrar trafiğe açtı. Güvenlik güçleri ile yasadışı gösteri düzenleyen grup arasındaki çatışma akşam saat 23.00’a kadar devam etti.

Bu arada geçen hafta Silopi İlçesi’nde meydana gelen olaylar sırasında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in tokatladığı Şırnak Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Amiri Murat Çetiner, Cizre İlçesi’nde yaşanan olaylar sırasında da güvenlik güçlerinin sevk ve idaresini sağladı.