BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.480,29
HABER /  MEDYA

Türksat, İMC ekranını kararttı!

Başsavcılık Türksat'a gönderdiği yazıda, İMC TV'nin frekansının iptal edilmesini istedi. Savcılık, kanalın 'terör örgütü propagandası yaptığını' iddia etti. RTÜK'ün CHP ve HDP'li üyeleri savcılığın talebine tepki gösterdi.

Abone ol

Başsavcılığın 24 Şubat'ta Türksat'a gönderdiği yazıda, Ankara Emniyet Müdürlüğüne, İMC TV aracılığıyla 'PKK/KCK propagandası yapıldığı için şikayette bulunulduğu' ve ilgili televizyon kanalıyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

PKK/KCK'nın amaç ve faaliyetlerine ilişkin bilgilerin de yer verildiği yazıda, İMC TV'de 'terör örgütü propagandası yapılıp yapılmadığının' tespiti için Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK) çeşitli tarihlerde kanala ait yayınların istendiği, yayın çözümlerinin ve bilirkişi raporlarının da Türksat'a yollandığı kaydedildi. Yayın çözümleri ve bilirkişi raporları incelendiğinde Türksat uydusu aracılığıyla yayın yapan İMC TV'de 'PKK/KCK propagandası yapıldığının anlaşıldığı' bildirilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

"İMC TV kanalında PKK/KCK silahlı propagandasının yapılıp yapılmadığının tespiti amacıyla RTÜK'ten 3 Mayıs ile 4 Eylül 2015 arasındaki yayın kayıtları getirtilmiş, bahse konu kayıtlarla ilgili düzenlenen bilirkişi ön raporu ve 6, 13 ve 14 Temmuz ile 6 Ağustos 2015 tarihli yayın çözümleri, yazımız ekinde gönderilmiştir. Yayın çözümleri ile ilgili bilirkişi raporu incelendiğinde Türksat uydusu vasıtasıyla İMC TV kanalında PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasının yapıldığı anlaşılmıştır."

Ayrıca, yazıda 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinde "terör örgütünün propagandasını yapmak" eyleminin suç olarak düzenlendiği hatırlatılarak, "İMC TV kanalına, suç işlemekte vasıta olarak kullanılması nedeniyle yer ve imkan sağlanmaması, fiillerine iştirak edilmemesi, frekans tahsisine ilişkin kararın bilirkişi raporu ve yayın çözümleri dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi rica olunur" ifadelerine yer verildi.

Yayını saat 15.20 surlarında kesilen kanal, TÜRKSAT’tan kesintiyle ilgili yapılan açıklamada, “Pazarlama bölümünden gelen talimatla yayını kestik” denildiğini bildirdi.

HDP'li ve CHP'li RTÜK üyelerinden tepki 

HDP’li RTÜK üyesi Ersin Öngel, Savcılığın talebiyle ilgili olarak “Savcının TÜRKSAT’a gönderdiği yazıdaki talebi hukuka ve medya özgürlüğüne aykırılık içermektedir. En nihayetinde İMC TV RTÜK’ten lisans almış bir yayıncı kuruluştur. Dolayısıyla yayın denetimi savcılığa değil RTÜK’e aittir” dedi. CHP RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen ise, “Bir televizyon kanalının lisanslı yayın yapıp yapamayacağına RTÜK karar verir. Savcılığın değerlendirmesi sübjektif ve işgüzar bir değerlendirmedir” yorumunda bulundu. 

Savcılık daha önce de Türksat'tan Gülen Cemaati'ne yakın kanalların platformlardan çıkarılmasını istemiş, bu talep Türksat tarafından yerine getirilmişti.