BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.426,84
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeyi karıştıran o adam

Kürt açılımını o hazırladı deniyor. Ermeni meselesinde Türkiye'ye okkalı bir kazığı var. Finansörü Norveç. Bakın kim bu adam

Abone ol

CHP ve MHP'li siyasetçiler ise, açılım planını David L. Philips'in yazdığında ısrarlı. Hatta onun yazdığı raporu basın toplantısında delil olarak gösterdiler. Peki kim bu David L Philips ve Kürt açılımı gerçekten onun işi mi? İşte Bugün'den Erhan Başyurt'un derlediği ilginç bilgiler;

David L. Philips ismini Ermeni meselesini yakından takip edenler iyi bilir.
2001'de kurulan "Türk-Ermeni Uzlaştırma Komisyonu"nun kurucusuydu.
Gündüz Aktan, Üstün Ergüder, Şadi Ergüvenç, İlter Türkmen, Vamık Volkan ve Özdem Sanberk bu Komisyonun Türk üyeleriydi.

Philips'in başkanlığındaki komisyon, saygın bir sivil hukuk kurumu olan Uluslararası Geçiş Dönemi Adalet Merkezi'ne (ICTJ) "BM Soykırımı Sözleşmesi, uygulamaya girdiği 1951 öncesi olayları kapsar mı" diye sordu.

İLK TUZAĞI BM'DE KURDU

ICTJ, "Hayır kapsamaz. Ermeniler, ne tazminat ne de toprak talep edebilir" dedi. Ancak cevabı burada kesmedi. Sorulmadığı halde, "Şayet uygulansaydı, 1915 olayları bir soykırımıydı" tespitinde bulundu.

Aktan, Sanberk ve Ergüvenç, Türk görüşleri alınmadan verilen bu tek taraflı kararı protesto ettiler. 2003'te üyelikten istifa ettiler.

OYUNA GETİRDİ

Çok değerli bir diplomat olan Aktan, geçtiğimiz kasım ayında MHP İstanbul Milletvekili olarak hayata veda etti. Philips'in başlattığı projede oyuna getirilmelerine en fazla o tepki gösterdi. Türkish Daily News'teki yazılarında sert ifadeler kullandı.

Philips, Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu projesini çok yönlü yürüttü. Mesela kadın kuruluşları arası değişim yapıldı. Türkiye'den Erivan'a giden heyetlerden birinin başında Marmara Vakfı'ndan Müjgan Süver ve DSP'li Gönül Saray Alphan vardı. Çok sayıda Türk gazeteci de "değişim" programına katıldı.

20 YILDIR TÜRKİYE'DE GÖZÜ

20 yıldır Türkiye ile yakından ilgilenen Philips, 15 Ekim 2007'de "PKK'nın Silahsızlandırılması, Dağıtılması ve Yeniden Entegre Edilmesi" başlıklı kapsamlı bir rapor hazırladı.

2009'DA HAZIRLADIĞI RAPOR MU SAHNEDE?

Haziran 2009'da da "Türkler ve Iraklı Kürtler Arasında Güven Tesisi" başlıklı yeni bir çalışması yayınlandı. Türkiye'de muhalefetin delil olarak gösterdiği belge işte bu son rapor...x

FİNANSÖRÜ NORVEÇ, DESTEKÇİSİ ABD

Philips'in çalışmasını Norveç hükümeti finanse etti. Çalışmaya Türkiye'den ve Kuzey Irak'tan 14 gazeteci, akademisyen ve kanaat önderi katıldı.

Amerikalı birçok uzman da Washington'da Nisan 2009'da yapılan toplantıları izledi.

RAPORDA ÖZETLE NELER VAR?

*Rapor özetle, Kürt gruplara PKK'nın lojistik ve para akışını kesmelerini öneriyor.

*Türkiye'ye de demokratik açılımlar yaparak dağdakilerin inmesinin sağlamasını ve terörün istismar kaynağı olan iktisadi ve siyasi eksiklerin giderilmesini tavsiye ediyor.

*Aynı rapor, PKK sorunu kalkarsa Türkiye ve Kuzey Kürtleri'nin siyasi ve ticari ilişkilerinin gelişeceğini ve 5 milyara ulaşan ticaretin, 20 milyar doları bulacağını ileri sürüyor.    

Philips, her çalışmasıyla Türkiye'de "kıyametler koparması"nı biliyor...