BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'yi emen sülüklerden kurtulduk

Türkiye tarihinin en büyük tahkim davası olan Libananco davasında, Uzan ailesi Türkiye’den 10.1 milyar dolar tazminat istiyordu.

Abone ol

Gururluydu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız. 6 yıldır bakanlık bürokratlarını uğraştıran bir davadan kurtulmanın rahatlığıyla Türkiye lehine sonuçlanan Libananco Davasını Yıldız, işte bu sözlerle özetledi:

''Türkiye böyle bir sülükten, böyle bir kamburdan kurtulmuştur, kangren olmaya yüz tutmuş bir kol kesilip atılmıştır.''

Türkiye tarihinin en büyük tahkim davası olan Libananco davasında, hükümetin yüzü güldüren karar çıktı. 6 yıldır süren davada Cem Uzan'ın Türkiye’den 10.1 milyar dolar tazminat talebi reddedildi. Kameralar karşısına geçen Bakan Yıldız, Bolu'nun Karasu İlçesindeki Gazelle Otel'de haberi kamuoyu ile paylaştı.

Dava neden açılmıştı?
Uzan imparatorluğunu yok eden operasyon için ilk adım 12 Haziran 2003'te Çukurova ve Kepez Elektrik şirketlerine el konulmasıyla gerçekleşmişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) "yükümlülüklerini yerine getirmediği" gerekçesiyle her iki şirkete de el konulmasına karar vermiş ve Enerji Bakanlığı da bu kararı uygulamaya sokmuştu. Uzan ailesi de yaşananların hukuksuz olduğunu öne sürerek dava açmıştı.

KANGREN OLMAYA YÜZ TUTAN KOL KESİLDİ

Bakanlığı bünyesinde Enerji İşleri Genel Müdürlüğünün mesaisinin yaklaşık yüzde 50'sini 6 yıldan bu yana Uzanlar Davasına verdiğini anlatan Bakan Yıldız, sevincini kelimelere döktü:

''Diğer birçok işten belki de fedakarlık yapıp tamamen bu işe yoğunlaştık. O yüzden Türkiye böyle bir sülükten, böyle bir kamburdan kurtulmuştur. Kangren olmaya yüz tutmuş bir kol kesilip atılmıştır.''

MİLLETİN HAKLARINI KORUYACAK İRADE YOKTU

Uzan ailesini kural tanımamazlıkla suçlayan Yıldız'ın hedefinde sadece Cem Uzan yoktu onlara göz yuman eski hükümetler de vardı:

''Özellikle Cem Uzan'ın sayın Başbakanımıza yönelik, siyasi linç kampanyasına alet etmek üzere kullandığı bu dava böylece sonuçlanmış oldu. AK Parti hükümetlerinden önce bu arkadaşların sahtekarlıkları, yolsuzlukları, evrakta sahtecilik yaptıkları bilinmiyor değildi ama devletin, milletin haklarını koruyacak irade oluşmamıştı. Uzanlarla alakalı bu konu onların sıkça kullanmaya çalıştıkları gibi siyasi bir hareket değildir, siyasi bir üslupta değildir.''

Yıldız, davanın uluslararası hukuk alanında da Türkiye'nin gösterdiği bir başarı olduğunu vurguladı.  

TÜRKİYE'DEN 230 MİLYAR DOLAR İSTENİYOR

Uluslararası platformda görülen beş davada Türkiye'den talep edilen toplam tutarın 230 milyar dolar olduğunu anımsatan Yıldız, 2003 yılında Türkiye'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) toplam tutarının 230-235 milyar dolar olduğuna dikkati çekti. 

Enerji Bakanı Yıldız, davanın maddi boyutunun ne kadar büyük olduğunu milli gelir örneğiyle anlattı: ''Vatandaşımız başına, kişi başına düşen milli gelirden hemen hemen tamamını isteyen bir davadır bu. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin en büyük uluslararası davasıdır.''

Yıldız, bir çok arkadaşının, bir çok insanın bu davalarla ilgili çok fazla çaba sarf ettiğini belirtti ve başta Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül olmak üzere emeği geçen herkese vatandaşlar adına teşekkür etti.

Tarihi meşeyi kesmemek için 1 milyon dolar harcadılar. Bolu'nun müthiş doğasına uyumlu beş yıldızlı bu oteli merak ettiniz mi? TIKLAYIN