BIST 9.993
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.435,22
HABER /  DÜNYA

Türkiye’ye ulusal güvenlik boyutunda da tehdit

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki krizin Türkiye’ye oluşturduğu tehdidin yalnızca insani boyutta değil, ulusal güvenlik boyutund...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki krizin Türkiye’ye oluşturduğu tehdidin yalnızca insani boyutta değil, ulusal güvenlik boyutunda da olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’nin başkenti Washington’daki temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüştü. İki bakan görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kerry ile pek çok farklı ortamda bir araya geldiklerinden bahseden ve bazen her hafta telefon görüşmesi yaptıklarını dile getiren Bakan Davutoğlu, kendisinin de her zaman Kerry’nin Ortadoğu barış sürecinden İran’la angajmana kadar pek çok konu da sürdürdüğü aktif ve dinamik diplomasiyi izlediğini söyledi. Davutoğlu’nun Kerry’e işaret ederek, “Bölgemize kaç kere geldiniz bilmiyorum ama eminim ki tarihteki en hızlı hareket eden ABD Dışişleri Bakanısınız” şeklindeki esprisi salonda gülüşmelere sebep oldu. Davutoğlu sözlerine, “Elbette sizi tekrar misafir etmekten mutluluk duyarız. Ve sizinle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak ve Türkiye Dışişleri Bakanı olarak ben, Ortadoğu barış süreci girişiminizi ve daha pek çok girişimlerinizi destekliyoruz” şeklinde devam etti.

TAZİYE DİLEDİ
Konuşmasının başında ABD’nin İlinois eyaletinde meydana gelen hortumda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini ileten Davutoğlu, herhangi bir sebepten dolayı yaşam kaybının olması durumunda Türkiye’nin Amerikan ulusuyla her daim omuz omuza olacağı mesajını verdi.
Kerry ile yaptıkları görüşmede birçok konuyu ele alma fırsatı bulduklarını ifade eden Bakan Davutoğlu, Suriye gibi hâlihazırda devam eden krizlerin yanı sıra Yukarı Karabağ ve Kıbrıs gibi askıda kalmış sorunların da masaya yatırıldığını bildirdi.
Türkiye ile ABD arasındaki ortaklığın değere dayalı bir ortaklık olduğunu söyleyen Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama’nın da bu ilişkiye yönelik “model ortaklık” yorumunun doğru yönde kullanılmış bir terim olduğuna işaret ederek, bu ortaklığın sonsuza kadar devam edeceğini vurguladı.

SURİYE KRİZİ
Gazetecilerin bir sorusu üzerine Suriye krizine değinen Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye krizinden en çok etkilenen ülke olduğunu belirterek, “Çünkü Suriye ile 911 kilometrelik en uzun sınıra sahibiz. Bu sınır Türkiye için bir ulusal güvenlik sorunu. Türkiye, Suriye’deki insani trajediden etkilenmiş durumda. Suriye’deki bombardımanlardan, katliamlardan kaçarak Türkiye’ye gelen mülteci sayısı 600 bin’i geçti. Tabi ki onlar bizim misafirlerimiz. Onlar için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu bizim insani sorumluluğumuzdur” diye konuştu.
Türkiye’nin bu uğurda 2 milyar dolar harcadığına dikkat çeken Davutoğlu, “Türk ulusu da bu insanlara kalplerini, kapılarını açtı ve onları kardeşleri gibi kabul etti. Bu politikayı sürdüreceğiz” dedi.
Davutoğlu, bu insani krizin de ötesinde Türkiye’nin sınır güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiğini, çünkü sınırın öteki tarafında düzgün bir resmi makamın bulunmadığını dile getirerek şunları söyledi:
“Bu gibi durumlarda eğer sınırın her iki tarafında da kontrol için bir otorite bulunmazsa sorunlarla karşılaşılır. Bu yüzden son 2 yılda Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik artan bir tehdit söz konusu. Suriye konusu bizim için elbette önemli ancak öncelikli endişemiz Türkiye’nin ulusal güvenliği. Ve Suriye’deki durum Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit ediyor. Suriye Hava Kuvvetleri tarafından sınırlarımız her gün ihlal ediliyor ve sınıra yakın yerler bombalanıyor. Bu konuda belli önlemler almak zorunda kaldık. Aynı zamanda her gün Suriye’den kaçan daha fazla mülteci Türkiye’ye geliyor. Bu bizi etkiliyor. Sınırın öteki tarafında kontrol yok. Ve bu durum aşırıcı gruplar tarafından suistimal edilebilecek bir güç boşluğu oluşturuyor.”
Davutoğlu, ayrıca izlediği politikalar sebebiyle Suriye rejiminin de Türkiye’ye tehdit oluşturduğunu söyledi.
(İHA)