BIST 10.269
DOLAR 32,20
EURO 34,79
ALTIN 2.437,70
HABER /  DÜNYA

Türkiye'ye silah satışını engelledi

İsrail Savunma Bakanı Barak'ın Türkiye’ye askeri platformları satma isteği geri çevrildi

Abone ol

İsrail savunma yetkilileri, Savunma Bakanı Barak’ın Türkiye’ye askeri platformları satmak istediğini ancak bu girişimlerin, Dışişleri Bakanı Lieberman tarafından engellediğini açıkladı.

Jerusalem Post gazetesine göre, İsrailli savunma yetkilileri, Savunma Bakanlığının, Kudüs ile Ankara arasındaki ilişkileri onarma çabalarının çerçevesinde askeri platformları satmak istediğini ancak bu girişimlerin, Lieberman tarafından engellediğini söylediler.

“LİEBERMAN VE BARAK KARŞI KARŞIYA GELDİ”

Söz konusu İsrailli yetkililer, 2009 yılında İsrail’in gerçekleştirdiği Gazze Operasyonu’nun ardından ikili bağların bozulması üzerine büyük ölçüde durdurulan, Türkiye’ye savunma sanayi ihracatının yeniden başlaması konusunda Lieberman ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın karşı karşıya geldiklerini doğruladılar.

“TEMEL GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR”

Gazete, Türkiye’nin 2009 yılına kadar İsrailli savunma sanayinin başlıca müşterilerinden biri olduğunu anımsattığı haberinde İsrailli bir yetkilinin “İsrail’in Türkiye’ye askeri platformları satışı konusunda temel görüş ayrılıkları var” sözlerini de aktardı. Aynı yetkilinin, Barak’ın, satışa verdiği desteğin başlıca nedeniyle Türkiye ile ilişkileri onarma gereği olduğunu söylediğine dikkat çekilen haberde, Türkiye’nin, İsrail’in 2. Gazze filosunu önleme çabalarına yardım ettiği savına da yer verildi.  

“TÜRKİYE ÇOK SAYIDA ASKERİ SİSTEMLE İLGİLENİYOR”

Türkiye’nin çok sayıda İsrailli askeri sistemle ilgilendiği de öne sürüldüğü haberde şöyle denildi: “Türkiye’nin, elektronik harp sistemleri, Rafael Gelişmiş Savunma Sistemlerince üretilen Spike anti tank füzeleri ve İsrail Uzay Sanayi tarafından imal edilen Barak-8 deniz hava savunma sistemleri dahil, geniş bir yelpazedeki İsrailli askeri sistemlerle ilgilendiğine inanılıyor. Geçmişte İsrail, uyudular ve Arrow füze savunma sisteminin olası satışı konusunda da Türkiye ile görüşmeler yapmıştı.”