BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,67
ALTIN 2.406,29
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu barış için maya çaldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve temsili Nasreddin Hoca, Akşehir Gölü'ne barış mayası çaldı.

Abone ol

52. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve temsili Nasreddin Hoca, Akşehir Gölü'ne barış mayası çaldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Nasreddin Hoca'nın Türbesi'nin bulunduğu Akşehir Mezarlığı'nda başlayan etkinliklere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Akşehir Kaymakamı Ahmet Katırcı, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul ile yerli ve yabancı çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Nasreddin Hoca'nın türbesi önüne gelen protokol üyeleri Nasreddin Hoca'yı canlandıran ünlü oyuncu Rasim Öztekin'i şenliklere davet etti. Türbesinden çıkan temsili Nasreddin Hoca, türbenin önünde bulunan Dünyanın Merkezi'ne çıkarak, "Sayın Bakanımızla bu yıl, geçen yıl verdiğim nasihatlere torunlarım uymuş mu uymamış mı onu kontrol edeceğiz" dedi. Daha sonra türbeye getirilen eşeğe ters bindirilen temsili Nasreddin Hoca, heybesindeki şekerleri vatandaşlara dağıtarak eşek üzerinde yol aldı. Buradaki törenin ardından protokol üyeleri Akşehir'e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Akşehir Gölü kıyısına geldi. Burada Bakan Davutoğlu, bir bebeği kucağına alarak sevdi. Platform üzerine çıkan temsili Nasreddin Hoca Rasim Öztekin, dünya barışı ve Türkiye'de huzur için göle maya çaldıklarını, tutarsa iyi yoğurt yiyeceklerini söyledi ve elindeki kepçeyle göle yoğurt çaldı.

BARIŞ İÇİN MAYA ÇALDI

Bakan Davutoğlu ise dünya barışına katkı sağlaması dileğiyle diyerek kepçeyle göle maya çaldı. Bakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu göle yoğurt çalmanın ardından kova içinde bulunan balık yavrularını göle saldı. Şenlikler, Akşehir Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene geçti. Burada yaptığı konuşmada, Akşehir'e 40 günde 3 kez gelmesine değinen Bakan Davutoğlu, "Her gelişimizde Akşehir'in bir güzelliğini keşfediyoruz. Bu sene Nasreddin Hoca göle bereketiyle maya çaldı. Hem maya çaldı hem balık bıraktı. Bu törenlerle Nasreddin Hocamızı tefekkür etmek, engin irfanını zikretmek için bir araya geldik. Nasreddin Hoca, Anadolu irfanının mütebessim yüzüdür. Onun fıkraları diplomaside de çok işime yarıyor. Geçen yıl nükleer müzakerelerde ara bulucu olarak İran ve AB heyetiyle yemekte bir araya geldik. Ama yemekte diplomasi yapılması yasaktı. O gece 10'a yakın Nasreddin Hoca fıkrası anlatarak müzakerelerin nasıl yapılacağı konusunda uyarlarda bulundum. Nasreddin Hoca'nın 'Sen de haklısın' fıkrasını anlattım. Çünkü müzakerelerde herkes kendini haklı görecek, arabulucu olarak da biz herkese 'Sen de haklısın' diyecektik. Ama müzakerelerde asıl olan karşınızdakiyle empati kurarak 'Sen de haklısın' diyebilmek" dedi.

"TARİH OKYANUSUNA MAYA ÇALDIK"

Nasreddin Hoca'nın "Göle maya çalma" fıkrasına da değinen Bakan Davutoğlu, "Hoca bu fıkrayla aslında dünyada hiçbir şeyi giz ardı etmeyeceksin ve her ihtimali değerlendireceksin diyor. Biz de 2002'de göreve geldiğimizde o zamanlar 'İleride Gayrisafi Milli Hasıla 4 kat artacak' deseydik o göle maya çalmak olarak tanımlanırdı. Sadece Kıbrıs'la uğraşan, Yunanistan'la yarışan bir ülkeden, dünya forumlarında temsil edilen ve küresel rol oynayan bir ülke haline gelecek denilse o göle maya çalmak diye adlandırılırdı. Ben bile ütopik akademisyen olarak adlandırıldım. Kendinize ve halkınıza inandığınız zaman başaramayacağınız şey yok. Biz tarih okyanusuna maya çaldık. Bazılarının ufkunun yetişemediği yerleri millet olarak gerçekleştiriyoruz. Çaldığımız bu maya tutacak. 13. yüzyılda çaldığımız maya tutmuş ve büyük bir cihan devleti olmuştuk. Bugünde biz tarihe maya çalıyoruz ve bu maya tutacak. Maya tutacak ve Türkiye küresel bir güç olarak büyüyüşünü gerçekleştirecek. Geçtiğimiz gün Bingazide'ydim. Tahrir Meydanı'ndan geçerken on binlerce insan yolumuzu Türk bayrakları ve tekbirlerle kesti. Ve on binlerce insana hitap ettim. Uçakla havaalanına inerken de kule bizi 'Merhaba Türkler. Tekrar hoş geldiniz' diyerek bizi karşıladı" şeklinde konuştu.