BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  GÜNCEL

BM: Kuraklık Somalili çocukları vuruyor

BM Mülteci Komiserliği'nden yapılan açıklamada Afrika'nın batısında yaşanmakta olan son 60 yılın en kurak yazı sebebiyle göç etmek zorunda kalanlar arasındaki çocukların, beslenme yetersizliği sebebiyle hayatlarını kaybetmekte olduklarına dikkat çekildi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada Somali'deki aşırı kuraklığın yol açtığı sağlık sorunlarının ciddiyetine dikkat çekildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, kuraklık sebebiyle göç etmek zorunda kalan kalabalıklar arasında özellikle çocukların beslenme eksiliğiyle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Guterres, göç etmek zorunda kalan Somalili çocukların yoldayken ya da Etiyopya ve Kenya'daki sığınmacı kamplarına ulaştıktan kısa bir süre sonra yaşamlarını yitirdiklerini söyledi.

Somali'deki aşırı kuraklık sebebiyle yaşanmakta olan gıda yokluğundan, 12 milyondan fazla insanın etkilenmekte olduğu tahmin ediliyor.

Kuraklık göçe yol açıyor

Oxfam, Save the Children ve Kızıl Haç'ın da aralarında bulunduğu uluslararası yardım örgütleri konuyla ilgili yürüttükleri bağış toplama seferberliği kapsamında 150 milyon dolarlık yardıma ulaşmayı hedefliyorlar.

Afrika'nın doğu kısımları etkisi altına alan kuraklık, bölgede bu yılın son altmış senenin en az yağış görülen yılı olması sebebiyle yaşanmakta.

BM, Somali dışında Etiyopya, Kenya ve Cibuti'nin büyük kesimlerinin de kuraklıktan etkilenmekte olduğunu bildiriyor.

Kenya sınırında bulunan Dadaab sığınma kampına Somali'den hergün ortalama 1300 kişinin geldiği ve hali hazırda 350.000 kişinin yaşadığı kampta aşırı kalabalık sebebiyle birçok sorun yaşanmakta olduğu kaydediliyor.