BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,21
HABER /  GÜNCEL

Konyaaltı Plajı kirlilikle boğuşuyor

Antalya'nın en ünlü plajı olan Konyaaltı bu yıl deniz kirliliğinin kurbanı oldu

Abone ol

Antalya Konyaaltı Plajı'nda hafta sonundan itibaren yaşanan deniz kirliliğinin, geçen kış, fırtınalı havada demir tarayarak kayalıklara çarpan yük gemisinin sökümü sırasında yakıt ve atık sızmasından kaynaklandığı belirlendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 17 Aralık 2010'da, Yavuz Özcan Parkı açıklarında demirliyken fırtınalı havada demir tarayıp sürüklenerek, falez kayalıklarına çarparak yan yatan Sea Bright adlı yük gemisinin sökümü sırasında geminin deposundaki yakıtın yanı sıra bazı kimyasal atıkların da denize karıştığı anlaşıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, gemiden sızan kirliliği önlemek için, gemi çevresini ''solucan'' olarak adlandırılan plastik bariyerle çevirdi. Ekipler, Konyaaltı Plajı'na kadar ulaşan kirliliği ortadan kaldırmak için de çalışmalarını sürdürüyor. Devam eden gemi söküm işlemi sırasında geminin tankından çıkan petrol türevi akaryakıtın, rüzgarın etkisiyle Konyaaltı sahiline yayılması üzerine, atığın temizliği ve bertaraf edilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesinin denizden ve karadan çalışmaları da sürüyor.

Gemiyi söken firmanın ekipleri de kirliliğin daha fazla yayılmaması için çalışmalar yapıyor. Bu arada, Antalya Büyükşehir Belediyesinin, gemiden atık yayılmasıyla ilgili ayrıca, idari işlem tutanağı düzenlendiği ifade edildi.

Geminin sökümü sırasında meydana gelen kirlilik üzerine, Antalya Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce de inceleme başlatıldığı öğrenildi.

Kayalıklara çarparak batan yük gemisinin yarattığı kirlilik dolayısıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi, geminin sahibi olduğu acenteye 47 bin 677 lira ceza uygulamıştı.

Söküm çalışmalarına başlanması dolayısıyla Sea Bright'in artık ''gemi'' özelliğini yitirip, ''hurda'' statüsüne dönüşmesiyle, Büyükşehir Belediyesinin yaptırım gücü kalmadığı, gemi hurdasının yarattığı kirlilikle ilgili Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün yaptırım uygulama yetkisi olduğu belirtildi.

Kazanın ardından, sorumluluğun Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne geçmesi üzerine, Antalya Büyükşehir Belediyesi, gemi hurdasının yarattığı kirliliğe dikkati çekerek, 4 ve 18 Nisan 2011'de iki ayrı yazıyla Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün, hurda gemiden kaynaklanan deniz kirliliği dolayısıyla, cezai işlem yapılmasını talep ettiği öğrenildi.