BIST 10.265
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.396,39
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeye değil firmaya ambargo

Bakan Eker, Rusya'nın zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Türk ürünlerine uyguladığı ambargonun artık ülke bazında değil, firma bazında olacağını söyledi.

Abone ol

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rusya'nın zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Türk ürünlerine uyguladığı ambargonun artık ülke bazında değil, firma bazında olacağını söyledi.

Antalya'da Flora Çiçeklik ve Üretim Pazarlama Kooperatifi tarafından düzenlenen Çiçek Sektörü ve Expo Antalya toplantısına katılan Bakan Eker, Rusya'nın zirai ilaç kalıntısı nedeniyle uyguladığı ambargonun ülke bazında uygulanmaması için mutabakat sağladıklarını söyledi. Eker, “Yaptığımız görüşmeler neticesinde şunu teminat altına aldık. Artık ülke yasağı uygulanmaması yönünde mutabakat sağladık” diye konuştu.

Bu konuda kısa süre önce Rusya Federasyonu'yla bir ek memorandum (diplomatik nota) imzalandığını kaydeden Bakan Eker, Rusya pazarı ile ilgili bir sıkıntının söz konusu olmadığını söyledi. Eker, “İlaç kullanımıyla ilgili meseleler artık tüm dünyadaki tüketicilerin yakından ilgilendiği bir konudur. Yeni pazarlara açılacaksak bu konularda dikkatli olmamız, bu konularda uygulamalara riayet etmemiz gerekiyor. Bunu da bir işbirliği halinde yapmamız gerekiyor. Bakanlık olarak, üretici, ihracatçı olarak elbirliğiyle yapmamız lazım” dedi.

Rusya'nın Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında önemli pazar olduğuna dikkat çeken Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Rusya ile yaptığımız görüşmeler neticesinde şunu teminat altına aldık. Artık ülke yasağı uygulanmaması yönünde mutabakat sağladık. Türkiye'den bir firma yanlış yaparsa, o firmanın yaptığı yanlış sebebiyle bütün Türkiye'ye yasak konması gibi bir durum olmayacağı yönünde biz Rusya Federasyonu'yla yaptığımız görüşmleler sonucunda mutabakat sağladık” diye konuştu.

Konuşmasında kesme çiçek sektörünün sorunlarına değinen Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, sektörün önünde duran en önemli sorunun ürün çeşitliliği olduğunu kaydetti. Yaklaşık 300 bin kişinin istihdam edildiği kesme çiçek sektöründe ürünün yüzde 90'ının karanfil olduğunu vurgulayan Bakan Eker, “Anadolu, bioçeşitlilik bakımından dünyanın en zengin coğrafyası. 3 bin 500'ün üzerinde endemik bitki türü yetişiyor. Dünyada sayılabilen endemik bitki türü ise 11 bin. Avrupa kıtasında bulunan endemik bitki türlerinin sayısı 2 bin 400, Anadolu'da 3 bin 500. Herşeyin gen merkezi burası. Lalenin ne şekilde gittiği, şimdi kimler tarafından yetiştirildiği ortada” diye konuştu. Eker, Bakanlığın bitkilerin gen haritasının çıkartılması ve tohum ıslah çalışmalarıyla yeni çeşitlerin üretilmesi yönünde mevzuat çalışmalarını tamamladığını kaydetti.

ORKİDEYE 1000 TL

AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu'nun da katıldığı toplantının sonunda sembolik çiçek müzayedesi düzenlendi. Müzayedeyi izleyen Bakan Eker, açık artırmada 1 dal orkideyi 1000 TL'ye satın aldı. Müzayedenin ardından üreticelerle bir süre sohbet eden Eker, daha sonra 3 gün önce dolu yağmurunda zarar gören seraları yerinde incelemek üzere Yeşil Karaman köyüne geçti.

ÇİFTÇİNİN KORKUSU

Zarar gören seralarda incelemede bulunan Eker, çiftçilerden tarım sigortasını mutlaka yaptırmasını istedi. Çiftçilerle sohbet eden Bakan Eker, bir çiftçinin 'Kızmayın ama büyüklerimizi de şikayet ediyor gibi de olmasın ama kimse bize tarım sigortasını anlatmadı' şeklinde dert yanması üzerine, "Sana kimse kızamaz" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, incelemelerinin ardından Belek'te konakladığı Susesi Otel'e döndü. Bakan Eker yarın sabah Antalya'dan ayrılacak.