BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.397,08
HABER /  DÜNYA

Türkiye'nin yardımı Mısır'ı karıştırdı

Ekonomik darboğazdaki Mısır'a Türkiye'nin vereceği 1 milyar dolarlık yardımın şartları Mısır muhalefetini kızdırdı.

Abone ol

Türkiye’nin Mısır’a verdiği 2 milyar dolardan 1 milyar dolarının ağırlıklı olarak Türkiye’den bazı malların ithal edilmesini şart koşması Mısır muhalefetinin tepkisini çekti.

Parlamentodaki muhalif Selefi parti ile cumhurbaşkanlığı adaylarından Ahmet Mahir, yapılan bu yardımın Mısır’dan çok Türkiye’nin çıkarına olduğunu öne sürüyor.

2 MİLYAR DOLARLIK KREDİ

Zaman gazetesinin göre ekonomik darboğazdaki Mısır, özellikle hızla eriyen döviz rezervlerine çare bulmak amacıyla Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden yardım talebinde bulunmuştu. Türkiye de yarısı Merkez Bankası’nın güçlendirilmesi, yarısı da çeşitli projelerinin desteklenmesi amacıyla kullanılmak üzere Mısır’a 2 milyar dolar kredi vermişti. 

TÜRKİYE'NİN ŞARTLARINA İTİRAZ ETTİLER

Yapılan yardımların onaylanması için hafta sonu toplanan Şûra Meclisi’ndeki oylamayı boykot eden Selefi vekiller hem anlaşmada faiz oranından bahsedilmesine hem de Türkiye’nin şartlarına itiraz ettiler. Türkiye’nin vereceği 1 milyar dolarlık kredi ağırlıklı olarak tarım, tekstil ve ulaştırma alanlarında kullanılacak ve yüzde 1 faiz uygulanacak.

MURSİ'Yİ ZAYIFLIKLA SUÇLADILAR

Mahir de katıldığı bir televizyon programında yardımı eleştirdi. Bazı Arap ve bölgesel güçlerin Mısır ekonomisini kontrol altında almaya çalıştıklarını iddia eden Mahir, alınan tüm yardımların Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin zayıflığını gösterdiğini ileri sürüyor. Mahir, şu an devrik lider Hüsnü Mübarek’in, katılacağı bir cumhurbaşkanlığı seçimini Mursi’ye karşı açık ara kazanacağını da iddia etti. Son günlerde Mısır medyasında Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkelerin Mısır üzerinde etkilerini daha da artırmak için casusluk faaliyetlerinde dahi bulundukları dillendiriliyor.