BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin yardım gemisi Libya'dan demir aldı

Misrata'dan 250, Bingazi'den 190 kişiyi alan yardım gemisi yaralıları tedavilerinin devamı için Türkiye'ye götürmek üzere dönüş yoluna çıktı.

Abone ol

Türkiye'nin Libya'ya sevkettiği insani yardım gemisi, Misrata ve Bingazi'den yüzlerce yaralıyı tahliye edilmek üzere alarak dönüş yoluna çıktı.

Bölgeye tıbbi malzeme ve ilaç taşıyan Ankara feribotu, Misrata'dan aldığı 250 kadar yaralı ile dün akşam saatlerinde Bingazi'ye ulaştı.

Burada basın mensupları ile konuşan yaralılar Misrata'da elektrik ve suyun kesik olduğunu; keskin nişancıların ayrım yapmaksızın ateş açtığını söyledi.

İsyancıların başlıca kalesi durumundaki Bingazi de Kaddafi güçlerinin saldırılarına hedef oluyor.

Gemiyi Bingazi limanında ellerinde silahlar, çiçekler, Türkiye bayrakları olan kalabalık karşıladı. Kalabalık Kaddafi aleyhinde sloganlar attı ve tekbir getirdi.

Bingazi'den de 90'ı yaralı 190 kişiyi daha gemiye alındı.

Feribota alınanlar arasında Bingazi'de tahliye edilmeyi bekleyen 30 Türk ile Ukrayna, Yunanistan ve Hollanda vatandaşları da bulunuyor.

Yetkililer bu sayının başta planlanandan yüksek olduğunu, ancak yaralıları geride bırakmamaya gayret edildiğini kaydediyor.

Misrata'da yoğun talep

Feribotun Misrata'dan kaçmak isteyen kalabalıkların limana akın etmesi ardından planlanandan erken demir aldığı bildiriliyor.

Türk diplomatlardan Ali Akın, "Durum çok zor; erken ayrılmak zorunda kaldık" dedi.

Feribotun Türk F-16 savaş uçakları ve iki fırkateyn korumasında Bingazi'ye vardığı bildirildi.

Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu, limanda yaptığı açıklamada, ''Buradaki 70 yaralı ile 30 civarında Türk vatandaşı ve ülkelerine dönmek isteyen yabancıları da Türkiye'ye götürüyoruz. Çok coşkulu ve duygulu bir karşılama oldu. Libya halkı arasında köprü olduğumuz için çok mutluyum'' dedi.

Davutoğlu sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın bu gemiyi beklediğini belirterek, Türkiye'nin yaralıları taşıyarak çok önemli bir görev üstlendiğini kaydetti.

Ankara Feribotu'nda, Baltalimanı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu başkanlığındaki 15 sağlık görevlisi, 3 ambulans, 10'u özel harekat polisi toplam 20 emniyet görevlisi bulunuyor.

Çeşme Limanı'ndan 26 Mart gece yarısı yola çıkan gemi cumartesi günü Misrata Limanı'na yanaşmıştı.

Geçen salı öğle saatlerinde limana 6,5 mil yaklaşan feribot, limanda çatışma olduğu için güvenlik gerekçesiyle NATO gemilerince açığa çekilmiş ve beş gün bekletilmişti.

Feribot mümkün olduğunca çok yaralı alabilmesi için özel olarak donatıldı. Yolcu salonlarının yanı sıra normalde araçların alındığı bölüme de yataklar ve serum düzenekleri kurulduğu bildiriliyor.

Gemiye alınan yaralılardan biri, karısını hastaneye tedaviye götürürken bir patlama sonucu bacağını kaybettiğini anlattı.

13 yaşındaki bir oğlan çocuğu kendisini bir keskin nişancının vurduğunu, o anda göz göze geldiklerini anlattı.

Hemen herkes ise Misrata'daki koşulların giderek ağırlaştığı konusunda hemfikirdi.

Yaralıların tedavisine Türkiye'de devam edilecek.