BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kazakistan yine Nazarbayev'i seçti

Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına giden Kazaklar açık farkla yaklaşık 30 yıldır iktidardaki lidere destek verdi.

Abone ol

Kazakistan'da dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından ilk sonuçlar, seçimi görevdeki Nursultan Nazarbayev'in açık farkla kazandığını gösteriyor.

Erken seçim; muhalefet tarafından boykot edildi; Nazarbayev'e rakip olan dört siyasetçi ise fazla tanınmıyordu; hatta adaylardan biri kendi oyunu Nazarbayev'e verdiğini söyledi.

Merkez Seçim Komisyonu başkanı Kuandık Turgankulov, ilk verilere göre Nazarbayev'in oyların yüzde 95,5'ini elde ettiğini söyledi.

Katılımın yüzde 90 olarak açıklandığı seçim ile, Nazarbayev en az beş yıl daha iktidarda kalmaya hak kazanmış olacak.

Diğer adayların ise oyların yüzde ikisinden azını toplayabildikleri belirtiliyor.

Nazarbayev, sonuçtan memnun olduğunu söyledi ve "Kazak halkının uygulanan politikalara olan güvenini bir kez daha ortaya koyduğunu'' kaydetti.

Nazarbayev 1991'de ülkenin bağımsızlığını kazanmasından bu yana cumhurbaşkanı; ancak iktidarı aslında 1980'lere dayanıyor.

Bölgedeki muhabirimiz Reyhan Demytrie, Nazarbayev'in ülkede istikrar ile eşdeğer görüldüğünü; ancak şimdiye kadarki seçimlerin dünya standartlarında adil ve hür olarak kabul edilmediğini belirtiyor.

Kazak parlamentosu bu yıl başında Nazarbayev'in iktidarını 2020'ye dek uzatmak üzere referanduma gidilmesini kararlaştırmıştı.

Ancak Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de eleştirdiği bu karar Anayasa Konseyi'nce bozuldu.

Bunun üzerine Nazarbayev 2012'de yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerini öne aldı.

Parlamentoda tek partinin temsil edildiği Kazakistan yasalarına göre görevdeki bir lider istediği kadar çok kez seçime girebiliyor.

70 yaşındaki Nazarbayev de sağlığı elverdikçe, ülkeyi yönetmeye talip olduğunu söylüyor.