BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Türkiye’nin sorun yaşadığı ülkeleri açıkladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin üç komşu ülkeyle ilgili sıkıntıları olduğunu; bu ülkelerin de Suriye, Güney Kıbrıs ve Ermenist...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin üç komşu ülkeyle ilgili sıkıntıları olduğunu; bu ülkelerin de Suriye, Güney Kıbrıs ve Ermenistan olduğunu söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Bütçe görüşmeleri sırasında bakanlığının çalışmalarına ilişkin bilgi veren Bakan Davutoğlu, NATO içinde Türkiye’nin rolünün gittikçe arttığını belirterek, "Birçok NATO operasyonunda Afganistan dahil Türkiye en etkin katkıyı yapıyor" dedi. Son Suriye krizinde NATO’nun Türkiye’ye sağladığı Patriot desteğiyle de NATO’nun üyelerine en geniş anlamda güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Davutoğlu, NATO’nun etkin uluslararası güvenlik ittifakı sistemlerinden birini oluşturduğunu ifade etti. Davutoğlu, bundan sonra da NATO ile olan ilişkilerin güçlendirilerek devam edeceğini bildirdi. Komşu ülkeler ve yakın havzalarla olan ilişkilerin önemine dikkati çeken Davutoğlu, "Türkiye’nin komşularıyla ilişkileri son 10 yıl içinde paradigmatik bir değişim yaşamıştır. Komşu ülkelerle sıfır sorun ilkesini geçmişte eleştirenler, şimdi bu ilkeye sahip çıkarak bizi eleştirme çabası içindeler. Bu ilke sağlam temellere oturmuştur" diye konuştu.

"ÜÇ KOMŞUYLA SIKINTI SÖZ KONUSU"
"Üç komşu ülkeyle ilgili sıkıntılar söz konusu" diyen Davutoğlu, "Birisi Suriye, ikincisi Güney Kıbrıs, üçüncüsü de Ermenistan. Kıbrıs sorunu, daha iktidarımız ilk yıllarında BM planına evet demek suretiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti büyük bir üstünlük kazanmıştı. Şimdi, biz iki ayaklı bir politikayı sürdürüyoruz. Bir taraftan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni güçlendiriyoruz, diğer taraftan da müzakere sürecini aktif bir şekilde teşvik ediyoruz" dedi.
Kuzey Kıbrıs’ta kişi başına milli gelirin 16 bin dolar olduğunu söyleyen Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Güney Kıbrıs Rum yönetimi karşısında başının dik olması için ekonomik olarak güçlü olması gerektiğini dile getirdi. Rusya’ya gerçekleştirilecek ziyaret kapsamında ise Rusya’yla Kafkasya’daki barış ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki konunun ele alınacağını bildiren Davutoğlu, daha sonra Azerbaycan’la istişareleri sürdüreceklerini ifade etti. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde normalleşme ve protokoller çerçevesinde paralel adımların atılması ve Türk-Ermeni ilişkilerinde bütün dünyada karşılıklı anlayış geliştirilmesi noktasında yürütülecek çalışmaların devam edeceğini belirten Davutoğlu, bu çerçevede üçlü mekanizmalarla komşu ülkelerle ilişkilerin devam ettirileceğini ifade etti.

SURİYE KONUSU
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın son dönemde büyük bir dönüşüm yaşanan komşu havzalar olduğunu da Söyleyen Davutoğlu, bu gelişmelerin sabırla takip edilmesi gerektiğine işaret etti. Ortadoğu’daki gelişmelerde çok acele kararların alınabildiğini anlatan Davutoğlu, "Ortadoğu’daki değişim de sancılı oluyor, birçok çatışmalar ortaya çıkıyor. Ortadoğu’da soğuk savaş yapılanmalarının sonuna gelindi" dedi.
Suriye halkının daha fazla özgürlük, insan hakları, çok partili sistem talepleriyle 2011 başında gösterilere başladığını anlatan Davutoğlu, "Bu taleplerin hiçbirinde ilk aylarda şiddet olmadığı gibi, Beşar Esad’ın yönetimi terk etmesi gibi bir talep bile gündeme getirilmedi. Barışçıl gösterilere karşı önce keskin nişancılarla, sonra şehirler kuşatılarak top atışlarıyla, sonra hava saldırılarıyla, balistik ve kimyasal silah saldırılarıyla kendi halkına karşı kıyım yapan bir rejimin son derece baskıcı yöntemleriyle karşı karşıya kaldı" ifadelerini kullandı.
Türkiye olarak Suriye’de üç aşamalı bir politikanın izlendiğini belirten Davutoğlu, "Türkiye ilk bir yıl içinde yaklaşık 10 ay Suriye ile ikili angajman yürüttü. Suriye yönetimin baskıcı yöntemlerden vazgeçmesi için her türlü desteği verdik. Burada başarısız kaldığımızda, Suriye bizi dinlemeyip halkına baskıcı yöntemler uygulamaya devam ettiğinde bölgesel angajmanlara yöneldik. İran ve Mısır’la hem ikili hem üçlü mekanizmalarla çözüm bulmaya çalıştık" diye konuştu.
Bakan Davutoğlu, Cenevre-2 toplantısının mümkünse Aralık ayında, değilse en geç Ocak ayında gerçekleşmesi yönünde çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Davutoğlu, "Küresel ve bölgesel vizyon çerçevesinde 2014 yılı bütçemizi 1 milyar 868 milyon 612 bin TL olarak komisyonun onayına sunmuş bulunmaktayız" dedi.
(İHA)