BIST 9.058
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.297,12
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin ilk ve tek zooloji müzesi Gaziantep'te açıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin ilk ve tek Zooloji Müzesi açıldı.

Abone ol

GAZİANTEP  Hayvanat Bahçesi içinde 750 metrekare alan üzerinde kurulan Zooloji Müzesi’nin açılışı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Vali Yardımcısı Halil Uyumaz ve binlerce vatandaşın katılımıyla yapıldı.



23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olması münasebetiyle hayvanat bahçesinin girişlerini de ücretsiz yapan Şahin, yoğun kalabalık arasında vatandaşlar ile birlikte açılışını yaptığı Zooloji Müzesi’ni gezdi.

Açılış öncesi gelen vatandaşlara açıklamalarda bulunan Şahin, “Çocuklarımız bizim geleceğimiz, istikbalimiz. 23 Nisan Çocuk Bayramımızı hepimize kutlu olsun, Allah hepimizin geleceğini aydınlık kılsın. 97 yıl önce bugün 23 Nisan bizim dirilişimiz oldu, bizim bütün dünyaya karşı verdiğimiz bir mücadele oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bütün dünyaya ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ dedi. O gün kurulan meclisimiz bizin onurumuz ve şerefimiz oldu” dedi.

Dünya’da ilk kez çocuk bayramını ilan eden ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Şahin, “Bu çocuklarımıza olan güvenimizdir. Çocuklarımız bizim yarınımız ve geleceğimizdir. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı ile hareketle bugün çocuklarımızın eğitimini ve sağlığını en önemli mesele olarak görüyoruz. Katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Amacımız 2023 yılında daha iyi bir Türkiye için, daha istikrarlı bir ülke için ve sizler arkamızda olduğunuz sürece biz bu ekonomiyi dünyanın 10. Büyük ekonomisi yapacağız. Çocuklarımız bizden daha iyi bir Gaziantep’te, daha iyi bir Türkiye’de ve daha iyi bir dünyada yaşayacaklar. İnşallah bu aydınlık geleceği birlikte inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

3 yıldan buyana Gaziantep’te 2 milyon insanı hiç kimseyi birbirinden ayırt etmeden hizmet etmeye gayret gösterdiğini aktaran Şahin, iç barışı sağlayıp hedefe emin adımlarla ilerleyeceklerini aktardı.

Geçen sene 23 Nisan’da Safari Parkı’nı açtıklarını aktaran Şahin, her yıl yaklaşık 3 milyon ziyaretçinin hayvanat bahçesini ziyaret ettiğini söyledi.

Türkiye’de ilk kez nesli tükenen ya da tükenmek üzere olan hayvanlardan oluşan bir müze açtıklarını belirten Şahin, artık çocukların bu hayvanları kitaplardan değil bizzat müzeye gelerek öğrenebileceklerini vurguladı.



Hayvanat Bahçesi ve Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler ise memelilerden sürüngenlere, kanatlılardan deniz hayvanlarına kadar toplamda 550 tür olmak üzere 700 adet hayvan örneğinin müzede bulunduğunu kaydetti.

Açılış sonrası Başkan Şahin, Vali Yardımcısı Halil Uyumaz ve beraberindekiler müzeyi gezdiler.



Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Zooloji Müzesi’nde ilginç hayvan figürleri ile fotoğraf çektiren vatandaşlar müzeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

GAZİANTEP ZOOLOJİ VE DOĞA MÜZESİ

Zamanın dondurulduğu fantastik bir dünyanın kapılarını açan ve milyonlarca yıl önce yaşamış nesli tükenmiş ve tükenmekte olan hayvanlarla tanıştıracak Zooloji ve Doğa Müzesi’nde varlığını günümüze kadar sürdüren, doğayı paylaştığımız yüzlerce hayvan örneğini yakından görme fırsatı buluyor.



Türkiye’de hayvanat bahçesi içerisinde yer alan ilk ve tek zooloji müzesi olan Gaziantep Zooloji ve Doğa Müzesi, geçmişten günümüze tanıklık eden yüzlerce hayvan türünü tanıma imkanı sunuyor.
Müzede, M.Ö. 1700'lü yıllarda yaşamış, 4,5 metre boyundaki mamuttan gergedana, balinanın 33 milyon yıl önceki ataları dorudondan dinozor ailesi öncülerinden 150 milyon yıl önce yaşayan tyrannosaurus ve 10 bin yıl öncesindeki kılıç dişli kaplan dimetrodona kadar birçok nesli tükenmiş hayvanın canlandırılmış iskeletleri yer alıyor.

Müze vahşi doğadan enstantanelerin canlandırılmasıyla gerçeği aratmıyor. Ötücü kuşlar, yırtıcı kuşlar ve perde ayaklılar gibi türlerden oluşan 187 kanatlı hayvan doğal yaşam alanları yeniden canlandırılarak sergileniyor. Su altı dünyasından 55 deniz canlısı kurutma işlemiyle vücut bütünlüğü korunarak ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Yılan, timsah, varan ve balıklardan oluşan 60 hayvan örneği bilimsel yöntemler kullanarak koruyucu bir sıvı ile dolu kavanoz içinde gerçekliğinden ödün vermeden sergileniyor.