BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,57
ALTIN 2.377,49
HABER /  DÜNYA

Türkiyenin asıl niyeti

Olaylı Davos forumuna farklı bir bakış açısı. İtalya gazetesi Türk dış politikasını masaya yatırdı.

Abone ol

İtalya'nın önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında Davos'ta yaşanan gerginliğin Türkiye'de yerel seçimlere yönelik bir yatırım gibi görülmesinin yanlış olacağını belirterek, "İşin içinde Türkiye'nin ağır ağır ama kararlı bir biçimde bölgesel bir güç olma niyeti de var" yorumunu yaptı.

Gazetenin bugünkü nüshasında yayımlanan, "Erdoğan'ın mesajları" başlıklı yorumda, "Davos'ta Recep Tayyip Erdoğan'ın tepesinin atmasında, Türkiye'deki yerel seçimlerin, Gazze operasyonunun ardından halkta İsrail'e karşı oluşan tepkiyi devşirme arzusu olduğu doğru. Başbakanın ülkesine döndüğünde muzaffer bir biçimde karşılandığı da doğru. Ancak bu olayı, salt bir seçim hesabına indirgemek yanlış" denildi.

"Erdoğan ile Peres arasında yaşanan gerginliğin, daha başka mesajlar da içerdiğinin" savunulduğu yorumda, şu görüşlere yer verildi:

"Hamas'a karşı müdahaleyi savunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le söz dalaşı, bunların ötesinde şeyler de içeriyor. İşin içinde Türkiye'nin bölgedeki faaliyetleri, ayrıca Arap dünyasıyla ve de ezeli Orta Doğu sorunuyla ilgili arabuluculuk rolü de var.

Başbakan Erdoğan'ın geçen günlerde Brüksel'de tüm Avrupa'ya Türkiye'nin AB adaylığının hafife alınmamasını vurgulaması bir rastlantı değil; Aksi halde enerji çeşitlendirmesi açısından son derece önemli olan Nabucco hattının gerçekleşmeyebileceği uyarısında bulundu. Türkiye yeniden kafasını kaldırmış bulunuyor: İsrail ve Avrupa uyarılmakta."