BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,41
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Rumlar'ı kızdıracak hamle

Türkiye, Piri Reis'le başladığı Doğu Akdeniz'deki aramalar için bir gemi daha tahsis ediyor

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni bir sismik araştırma gemisinin arama yapmak için Akdeniz'e açılacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugüne kadar Akdeniz'de sismik arama yapan sadece Piri Reis olarak algılandığını hatırlatarak, "Daha önce bir firma ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde sismik araması iki gemiyle yapılıyordu. Yarından itibaren üçüncü gemimiz de üç boyutlu olarak sismik aramaya başlayacak" dedi. Bakan Taner Yıldız, AK Parti Kayseri İl Gençlik Kolları üyeleriyle birlikte Kartal Hava Şehitliği'ni ziyaret etti. 

ÜÇÜNCÜ GEMİ

Kartal Hava Şehitliği çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, Akdeniz'de yapılan sismik aramalarla ilgili bilgi verdi. Bugüne kadar Akdeniz'de sadece Piri Reis'in sismik arama yaptığını söyleyenlerin yanıldığını ve uluslar arası bir firma ile yapılan anlaşma çerçevesinde 40 gündür ikinci bir geminin de sismik çalışma yaptığını duyurdu. Yarından itibaren de üçüncü bir geminin 3 boyutlu olarak sismik arama için Akdeniz'e açılacağını açıkladı.

Yıldız, Antalya'dan açılacak olan geminin bin 100 kilometre karelik alanda 3 boyutlu sismik çalışma yapacağını anlattı. Yıldız, şu bilgileri verdi:

"Yalnızca Piri Reis'ini olduğunu söyleyenler yanılıyor. Piri Reis şu ana kadar yaklaşık 2 bin 100 kilometrelik alanda 2 boyutlu sismik arama yaptı. 4 bin kilometreye tamamlayacak şekilde devam ediyor. Bununla kalınmadı biz aynı zamanda 40 gün boyunca uluslar arası bir firma ile birlikte Akdeniz'de sismik yaptık. Bunu kamuoyu ile fazla paylaşmadık. Hemen o firma ile irtibata geçilmeye çalışılıyordu. O da iki boyutlu sismik aramalarını ve çalışmalarını tamamladı. Dolaysıyla Akdeniz'de yarını da dahil edersek üç tane gemi sismik aramalarını inşallah başlamış ve bir kısmı da tamamlamış olacak. Bizim için seri ve hızlı çalışma olacak. Kamuoyu ile fotoğraflarını ve büyüklüklerini paylaşacağız. Bir nevi Akdeniz sismik arama ve petrol sondajları ile ilgili bir dönemin başlangıcı olmuş oluyor."

Kıbrıs'ın etrafında sismik çalışmaların sürdüğünü anlatan Yıldız, "Kendi sahamız dışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Başbakanımızın yaptığı anlaşma gereğince kıta sahanlığı sınırlandırılması ile birlikte Kıbrıs'ın kuzeyinde, güneyinde ve batısında bu çalışmalar devam edecek" diye konuştu.

CEZASINI GÖRECEKLER

Bakan Taner Yıldız, partilerinin gençlik kolları il kongresi öncesinde gençlerle birlikte şehitleri mezarı başında ziyaret ettiklerini belirtti. Bu vesile ile şehitleri andıklarını aktaran Yıldız, "Bu ülkede karmaşa çıkarmaya çalışanlar, ayrılıkçı nokta oluşturmak isteyenler başarılı olamayacak. Söz kısmı artık çok anlamlı değil. İster dış güçler olsun. İster içeride bundan faydalanmak isteyenler olsun. Tahrik etmek isteyenler. Kim olursa olsun cezasını görecektir. Kürd'ü, Türk'ü herhangi bir ayırımımız olmaksızın bütün vatandaşlarımıza hizmetimiz sürecek. Bunu durdurmak isteyenlerde hizmetle cevabını alacaktır. Artık bunun dönüşü tekrarı söz konusu olamaz. Sonuna kadar gidecek" şeklinde konuştu.