BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  GÜNCEL

15 yıldır girilmeyen PKK kampı yerle bir

Hava bombardımanı ile yerle bir edilen kamp PKK'nın lojistik üssü olarak kullanılıyordu...

Abone ol

Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki hain saldırıyı gerçekleştiren yaklaşık 400 PKK'lı teröristin saklandığı Kazan Vadisi gün boyunca bombalandı.

Yenişafak gazetesinin haberine göre Hakkari,Diyarbakırve Şırnak merkezli başlatılan hava harekatındaterörörgütü PKK'nın Kazan Vadisi'ndeki kampları ve sığındakları F-16 savaş uçakları ve Cobra helikopterlerle vuruldu. Hava harekatında Çukurca saldırısına katılan çok sayıda teröristtin etkisiz hale getirildiği iddia ediliyor. Harekata dün gece Batman ve Diyarbakır'dan havalanan insansız hava uçakları da destek verdi. Heronların tespit ettiği bazı noktalara da skorsky helikopterlerle komando sevkiyatı yapıldı.

15 YILDIR GİRİLMİYORDU

Hakkari-Çukurca arasında Irak sınırında sarp dağlarla çevrili Kazan Vadisi'ne PKK'nın kurulduğu tarihten bu yana ilk kez girildiği belirtildi.

Vadinin coğrafi yapısı ise sarp kayalıklardan oluşuyor ve Irak sınırının sıfır noktasında yer alıyor. Karayolu ile ulaşımın mümkün olmadığı vadide bulunan bazı köylere ulaşım patika yollardan sağlanıyor.

Genellikle kaçakçılıktan geçimini sağlayan köylülere de örgüt mensupları sınır geçişlerinde destek veriyor. PKK teröristlerinin bu vadiyi mesken tutmasının nedenleri arasında da bu noktadan Hakkari'nin kritik noktalarına dağ yollarını geçiş güzergahı olarak kullanması yatıyor.

ekran-resmi-2011-10-23,-11.48.22-am.png

PKK'NIN YÖNETİCİLERİ DE BU KAMPTA

Bunun yanında Kazan Vadisi'nde Fehman Hüseyin'in sağ kolu olan bazı örgüt yöneticilerinin bulunduğu öğrenilince operasyonlar bu bögede yoğunlaştırıldı. Vadide ayrıca PKK'nın çok sayıda alt gurubu bulunuyor. Olması muhtemel hava ve kara harekatında toplu halde kayıp vermek istemeyen örgütün, elemanlarını 50 kilometrelik alana dağıttığı biliniyor.

PKK'lı teröristlerden istihbarat birimleri tarafından tespit edilemeyen bazı örgüt mensupları da lojistik ihtiyaçları karşılamak için çoğu zaman şehir merkezine giriyor. Mazot ve sigara kaçakçılarını milis olarak kullanan örgüt, vadi ile şehir arasındaki irtibatı bu milisler aracılığıyla sağlıyor.

Mazot kaçakçılığı yapan milislerin Çukurca'ya yönelik saldırı hazırlığında bulunan silahlı örgüt teröristleri Isuzu marka kasalı kamyonetlerle taşıdıkları tespit edildi. Saldırıda kullanılan havan topları ve roket mermilerinin bu kamyonetlerle taşındığını tespit eden güvenlik güçleri hava ve kara harekatını bu geçiş noktalarında yoğunlaştırdı.

KROKİLER 3 AYDA ÇİZİLDİ

ZAP kampından saldırı talimatı veren Behoz kod adlı Fehman Hüseyin'in Çukurca saldırısı için bu vadideki teröristleri görevlendirdiği öğrenildi. Örgütün en etkili iletişim araçlarından biri olan telsizlerle teröristlere çağrı yapan Bahoz, saldırı için gereken hazırlığın yapılması talimatını 3 ay önceden verdiği öğrenildi. Şifreli telsiz konuşmalarında Bahoz'un, Kazan Vadisi'ndeki örgüt yöneticilerine saldırı için Çukurca'nın fiziki haritasını ve askeri üs bölgelerinin tespit edilmesi talimatını verdiği belirlendi.

HEDEF SURİYELİ BAHOZ ERDAL

Kanlı terör örgütü PKK'nın ülke genelindeki bombalı eylem talimatını koordine eden Suriye vatandaşı Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'in bulunduğu ZAP kampı ikinci hedef olarak seçildi.

ekran-resmi-2011-10-23,-11.48.32-am.png

YERİ TESPİT EDİLDİ

Kampta bulunan 700 terörist tarafından korunan Bahoz'un yerini tespit eden Heronlar, bu istihbari bilgiyi Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak bölgelerindeki askeri kontrol noktalarına iletti.

Bahoz ve ekibinin kaldığı ZAP kampına havalanan çok sayıda F-16 uçakları gün boyunca bu noktayı bombaladı. Sınır noktalarında bulunan uzun menzilli Obüs toplarının da gün boyunca bu kampa nokta atışı yaptığı öğrenildi. Kara harekatı için düğmeye basılmasının ardından Bahoz'un bu kampı terk ederek Kuzey Irak'ın iç bölgelerine kaçtığı tahmin ediliyor. TSK'nın ikinci hedef olarak belirlediği Bahoz'un 17 Ağustos'ta 9 askerin şehit edildiği mayınlı saldırıyı ve 11 Eylül'deki Şemdinli saldırısını da ZAP kampından yönettiği ortaya çıktı.

KUMRULAR BOMBASI BU VADİDEN

Askerin tamamen temizlik yapmak üzere birinci hedef haline getirdiği Kazan vadisi ve çevresindeki sığınakların PKK için öneminin çok büyük olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin batısında eylem yapacak teröristlerin ve mühimmatların da bu noktadan ülkeye yayıldığı da askeri istihbarat birimleri tarafından tespit deldi. 20 Eylül tarhindeAnkaraKumrular caddesindeki bombalı saldırda kullanılan bombanın da Kazan'daki kamplardan getirildiği öğrenildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyon için özellikle bu noktaya ağırlık vermesinin deneninin de bu bölgenin PKK için stratejik öneme sahip olmasından kaynaklanıyor.

O SALDIRI BURADA PLANLANDI

Askerin birinci hedefi olan Kazan Vadisi'ndeki terörist sığınaklarının vurulmasının asıl nedeni ise bölgedeki saldırılarının tamamının bu noktadan kaydırılan teröristler tarafından yapıldığı yönünde olması. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin Kazan Vadisi boyunca yer alan Oğul, Alandüz, Agaçdibi, Ortaklar, Cevizli, Meşeli köylerinin kırsallarında barındıkları tespit edildi.

17 Ağustos'ta 9 askerin şehit edildiği mayınlı saldırının planlarının da Kazan Vadisi bölgesinde bulunan Oğul köyünde planlandığını gizli tanık ifadesi ortaya koymuştu.Teröristler Oğul köyünde korucularla buluşup, saldırıyı burada planladı.

Saldırıda kullanılacak kablo ve gübreleri teröristlere temin edeceklerini korucular Kazan Vadisindeki Oğul köyünde kararlaştırmışlardı. 10 şehidin verildiği hain pusuda kullanılan 500 kg bomba ve patlayıcılar için döşenen kilometre kablonun korucular tarafından temin edildiği belirlenmişti.