BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.431,17
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den kritik İran açıklaması! Kritik uyarı geldi

Dışişleri Bakanlığı, İran'da 5 gündür devam eden ve 29 kişinin hayatını kaybettiği eylemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanlığı provokasyon ve dış müdahale uyarısında bulundu.

Abone ol

Türkiye, İran'da altıncı gününe giren protesto gösterileriyle ilgili resmi açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında yapılan uyarılar dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı, İran'daki protestolara ilişkin "Olayların tırmanmasının önüne geçilmesini, gelişmeleri kışkırtıcı dış müdahalelerden kaçınılmasını temenni ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

HABERLERDEN ENDİŞE DUYUYORUZ: Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İran’da 28 Aralık'ta başlayan gösterilerin yayılarak sürdüğü ve çıkan olaylarda ölenlerin olduğu, ayrıca kamu binalarının zarar gördüğü yönündeki haberlerden endişe duyulduğu belirtildi. 

Türkiye'nin, dost ve kardeş İran'ın toplumsal huzur ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

PROVOKASYONDAN KAÇINILMALI

"Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmemesi ve kamu malına zarar verilmemesi gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınarak şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz.

DIŞ MÜDAHALE UYARISI

Bir an önce ülkede sükunetin sağlanmasını ve sağduyunun hakim kılınarak olayların tırmanmasının önüne geçilmesini, gelişmeleri kışkırtıcı söylem ve dış müdahalelerden kaçınılmasını temenni ediyoruz.

Biran önce ülkede sükunetin sağlanmasını ve sağduyunun hakim kılınarak olayların tırmanmasının önüne geçilmesini, gelişmeleri kışkırtıcı söylem ve dış müdahalelerden kaçınılmasını temenni ediyoruz."

İRAN'DA EYLEMLER NASIL BAŞLADI?

Eylemler Perşembe günü ülkenin en büyük ikinci kenti Meşhed’de giderek kötüleşen ekonomik durumun protesto edilmesiyle başladı. Ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterileri tetikleyen sebepler yükselen, enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk. Protestocular, ülkenin ekonomisi kötüyken Suriye, Lübnan ve Filistin’e yardım edilmesini de karşı çıkıyor.

İŞSİZLİK ORANLARI YÜKSELDİ

İran vatandaşları uzun süredir devam eden ağır yaptırımlar altında ekonomik sıkıntılar çekerken, buna bağlı olarak işsizlik de bu yıl resmi rakamlara göre yüzde 12,4’e çıktı. Oysa Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD öncülüğündeki Batılı güçlerle yapılan nükleer anlaşma sonucu ekonominin kısa sürede düzeleceğini söylüyordu. Ülkede son olarak bir haftada yumurta fiyatının iki kat arttığı ülkedeki ekonomik talepler, hükümet politikalarına yönelik öfkeye dönüştü. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yükselen enflasyonu, artan fiyatları kontrol edememekle eleştirildi. İran’ın dış politikasına tepki gösteren Meşhed’deki bazı göstericiler hükûmetin Orta Doğu ülkelerine müdahalesine “Hayatım Gazze için değil, Lübnan için değil, İran içindir” sözleriyle gösterdi.

İran'da son durum yangın yerine dönen ülkede yaşanan son gelişmeler

İran'da neler oluyor? İsyanın perde arkası bomba!