BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,76
ALTIN 2.490,39
HABER /  DÜNYA

İran'da neler oluyor? İsyanın perde arkası bomba!

İRAN'daki olayları kim çıkardı, perde arkasında hangi ülke var? Olaylar başlayıp hızla yayılınca gözler hemen ABD'ye döndü. Ancak işin perde arkası için bambaşka bir ihtimal daha var. Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) İran Uzmanı Çağatay Balcı, İran'da post modern bir darbe olduğunu söylüyor.

Abone ol

İRAN yönetiminin eylemlerin arkasında ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'ın olduğu iddialarına karşı Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) İran Uzmanı Çağatay Balcı'dan tam tersi bir iddia geldi.

İran’da Kirmanşah ve Meşhed şehirleri başta olmak üzere birçok şehirde kendisini gösteren toplumsal hareket ortamının dikkat çekici bir boyuta ulaştığını belirten Balcı, "Rejim, Ruhani’nin ekonomik sorunların çözümü vaatlerini yerine getiremeyen ve halkı aldatan bir yönetici olduğu algısını yaratarak İran’da post modern bir darbeyi hedefliyor" dedi.

Kitlesel düzeyde bir nitelik kazanan gösterilerin İran’da halkın öncelikli gündemi haline geldiğini belirten İran Uzmanı Çağatay Balcı, "Gösterilerdeki motivasyon ve söylemlerin hayat pahalılığı, yoksulluk, işsizlik ve diğer ekonomik sorunlara yönelik tepki üzerine kurulu olması ve dahası bu durumdan Cumhurbaşkanı Ruhani’yi sorumlu tutan algı dikkat çekici" dedi.

RUHANİ'Yİ DAHA PASİF KONUMA SÜRÜKLEDİLER: Ruhani'nin, Mayıs ayındaki seçimlerde vaatlerinin ve programının merkezine ekonomik sorunların çözümünü yerleştirdiğini hatırlatan Balcı, "Fakat seçim sürecinden başlayarak rejim ve Ruhani arasındaki gerilim yükselmekteydi. Ruhani’nin ekonomik sorunlara ve çözümüne vurgu yapan söylemleri ile rejimin güvenliği önceleyen tutumu bir çatışma ve gerilim ortamı yaratmaktaydı. Nitekim Haziran ayında Tahran’da yaşanan terör saldırılarının ardından güvenlikçi yaklaşımın meşruluğu ve haklılığını pekiştiren bir algının ortaya çıkması Ruhani’yi daha pasif bir konuma sürüklemişti" ifadelerini kullandı.

İRAN İSTİHBARATININ BUNU ATLAMASI MÜMKÜN MÜ? Meşhed ve Kirmanşah’da başlayan gösterilerin bu sürecin yeni bir aşamaya evrildiğine işaret ettiğine dikkati çeken Balcı, "İran gibi güvenlik ve istihbarat yapısı halk ile doğrudan temas içerisinde olan, tüm kamusal alanlarda varlık gösteren bir kontrol mekanizmasına sahip olan bir ülkenin toplumdaki ekonomi temelli hoşnutsuzlukları analiz edememesi ve hatta bu hoşnutsuzlukların bir kitlesel harekete dönüşebileceğini öngörememesi elbette ki akıl dışı olacaktır" dedi. Balcı şöyle devam etti:

YAŞANANLARI ÜST ÜSTE KONULUNCA: "Peki genel anlamda Ruhani’yi tüm ekonomik sorunlardan sorumlu tutan bu protesto hareketlerinin İran medyasında yer bulmaması, güvenlik güçlerinin bu protestolara sınırlı müdahalede bulunması, geçmişte buna benzer protesto hareketlerini ortaya çıktıkları ilk andan itibaren 'ABD-İsrail' fitnesi olarak nitelendiren ve ulusal güvenliğe ve rejime tehdit olduğunu vurgulayan Rehberlik makamının sahibi Hamaney’in bu konu ile ilgili bir açıklamada bulunmaması nasıl izah edilebilir?"

İRAN'DA POST MODERN DARBE HEDEFLENİYOR: "Cevap, Mayıs ayındaki seçimlerden bir gün sonra Ruhani’nin zafer elde etmesinin ardından Hamaney’e en yakın yayın organlarının başında gelen Kayhan gazetesinin manşetinde saklı. Kayhan, seçimin hemen ertesinde Ruhani’nin fotoğrafının üstüne 'Şimdi beklentileri karşılama vakti' ifadesi ile derin bir mesaj vermişti. Bu ifade, 'beklentileri asla karşılayamayacaksın' alt metni ile bugünlerde yaşanan kitlesel hareketlerin kaynağını ortaya koyuyor. Rejim, Ruhani’nin ekonomik sorunların çözümü vaatlerini yerine getiremeyen ve halkı aldatan bir yönetici olduğu algısını yaratarak İran’da post modern bir darbeyi hedefliyor" dedi.

İran olaylarının gerçek sebebi ne, gösteriler ne zaman nasıl başladı, nerele yayıldı?

İran'da son durum yangın yerine dönen ülkede yaşanan son gelişmeler