BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,68
ALTIN 2.408,14
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Fransa'ya gönderilen cihatçılar 'teslim oldu'

Türkiye'den Fransa'ya gönderilen ve iki ülke yetkilileri arasında yaşanan kargaşa nedeniyle Marsilya'ya ayak bastıklarında serbest kalan cihatçılar, Montpellier'de jandarmaya teslim oldu. Fransız basını, sınır kontrol sistemini eleştirdi.

Abone ol

Fransız medyası, Türkiye'de yakalanıp Fransa'ya iade edilen ve iade sırasında iki ülke yetkilileri arasında 'yaşanan kargaşa' nedeniyle Fransa'ya döndüklerinde serbest kalan Fransız vatandaşı üç cihatçının 'polise teslim olduklarını' duyurdu.

Türkiye sınırından Suriye’ye geçip cihatçı gruplara katıldığından şüphelenilen üç Fransız cihatçı, geçen ay Türkiye'ye geri döndüklerinde gözaltına alınmıştı.

İki ülke yetkililerinin, Fransız vatandaşlarının Paris Orly Havaalanı'na gönderilmesi konusunda anlaştığı fakat Türk yetkililerinin, bu kişileri Salı günü Paris uçağı yerine Marsilya uçağıyla Fransa'ya göndermesi ve bu değişiklikle ilgili 'Fransız yetkililerin bilgilendirilmemesi' sonucu ülkeye giren cihatçıların serbest kaldığı ifade edildi.

Fransız basınında üç cihatçının, Montpellier kentindeki Caylar köyünde (Herault) jandarma birliklerine teslim olduklarını bildirdi.

Suriye'de cihat faaliyetlerine katıldığından şüphelenilen üç Fransız arasında 2012 yılında Toulouse'da üçü çocuk yedi kişinin öldüğü Yahudi okuluna saldırı düzenleyen Muhammed Merah'nın 29 yaşındaki bacanağı Abdülhued Bagadhali de bulunuyor.

Fransız bakandan Türkiye'ye eleştiri

Reuters haber ajansına konuşan şüphelilerden Gael Maurize'nin avukatı Apollinaire Legros-Gimbert, "Üçü de biraz önce teslim oldu … çünkü jandarma birliklerinin kendilerini dinlemelerini istiyorlar" dedi.

Fransa İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk yetkililer bize üç şahsı da Paris uçağına yerleştirmek istediklerini, ancak pilotun bu talebe olumsuz yanıt verdiğini söyledi. Bunun üzerine şahısları Marsilya seferini yapan bir uçakla Fransa’ya gönderme kararı aldıklarını belirttiler. Ancak son gelişmeden biz haberdar edilmedik" dendi.

France 24’e bilgi veren Fransız güvenlik yetkilisi, Paris’e inen uçağın Orly havaalanına iner inmez etrafının sarıldığı ve polislerin uçağa girdiklerini söyledi. Yetkili, polislerin aranan üç şahsı da uçakta bulamadığını ifade etti.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, 'kargaşadan dolayı' Türk yetkilileri eleştirip "büyük rezalet" ifadesini kullandı.

France Info radyosuna konuşan Le Drian, "Açıkça büyük bir karmaşa vardı, ama bu aslında Türk yetkililerle işbirliğinin yoksunluğu ve güçlüğüyle bağlantılı. Bu kargaşa, Türk yetkililerle ilişkilerimizi, yöntemimizi ve eylemlerimizi güçlendirmemiz gerektiğini gösteriyor" dedi.

'Türkiye üzerine düşeni yaptı'

Le Drian, üç cihatçının Marsilya'ya girdiği sırada pasaport kontrol sisteminin de 'bozuk olduğunu' söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de "Türkiye bu konuyla ilgili yapması gerekeni yaptı" dedi.

Fransa'nın aşırı sağ partisi Ulusa Cephe'den yapılan açıklamada ise “"Türkiye'den gelen üç şüpheli cihatçının tutuklanmamış olması, hükümetin olağanüstü amatörlüğünü gösteriyor" yorumunu yapıp Fransız hükümetini eleştirdi.

Le Monde gazetesi de üç şüphelinin serbestçe Fransa'ya giriş yapmalarıyla ilgili 'sınır kimlik kontrolü sisteminin hatasının sorgulanması gerektiğini' yazdı.

Gazete, "İsimleri büyük ihtimalle arananlar listesinde vardı. Fakat, [Fransız vatandaşı oldukları için] sınırda, diğer ülkelerden gelenlere uygulanan kontrollerden geçmediler" yorumunu yaptı.

Le Monde ayrıca, AB vatandaşları için uygulanan özel bir cihazla 'pasaport tarama' sisteminin 'düzgün işlemiyor olabileceğine' dikkat çekti.