BIST 10.194
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.406,34
HABER /  POLİTİKA

Türkiyeden Ermenistan açılımı

Kamuoyu bu açılımı konuşuyor. Türkiye ile Ermenistan diplomatik ilişkiler yönünde çok önemli bir adım attılar.

Abone ol

Türkiye ve Ermenistan mutabakata vardı, açıklamayı iki ülkenin dışişleri bakanlıkları yaptı.İki ülke siyasi istişarelerini 6 hafta içinde, tamamlayacak.

İmzalanacak 2 protokol Türk ve Ermeni meclislerinin onayına sunulacak. Taslak metne göre protokolün yürürlüğe girmesinden iki ay sonra sınırlar açılacak.

ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları ile İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı'nın ortak basın açıklamasında, ''Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, İsviçre'nin arabuluculuğuyla sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları 'Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü' ile 'İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü'ne dair iç siyasi istişarelerini başlatma hususunda mutabakata varmışlardır'' ifadesi kullanıldı.

KARŞILIKLI ADIMLAR ATILIRSA SINIR AÇILIR

"Kars anlaşmasıyla ortaya çıkan uluslararası normlar etrafında sınırların tanınmasının temel olduğunu" belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "O olmadığı zaman komşuluk ilişkisinden bahsetmek mümkün olmaz" dedi.

Bakan Davutoğlu, bu protokollerle başlatılanın 6 haftalık bir iç siyasi süreç olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

Bizim için bu parlamentodur, parlamentonun onayına sunulması, onun onayından geçmesidir. Dolayısıyla 6 hafta sonra imzalanması bütün unsurlarıyla hemen yürürlüğe girmesi anlamına gelmez. Protokoller onaylanıp yürürlüğe girdikten 2 ay sonra uygulanır. Nihai karar yüce Meclis'tir. Herşey yoluna giderse, karşılık adımlar atılırsa yılbaşı gibi sınırlar açılmış olabilir.

SARKİSYAN MAÇA GELİR Mİ?

Gelinen sürecin Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 'sınır açılmazsa Bursa'ya gelmem' sözleriyle ilgisi yok.  

Cumhurbaşkanı Gül medeni bir ülkenin lideri olarak ve önşart koşmadan ve karşılığında bir şey beklemeden Erivan'a gitmiştir.

Sayın Sarkisyan'ın maça gelip gelmemesi kendi iradesidir. Bu gelişmeler ondan bağımsızdır. Biz Sayın Gül'ün sergilediği tutumun Sayın Sarkisyan tarafından da benimsenmesinin iyi olacağını düşünüyoruz.

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN YOL HARİTASI

-6 hafta sürecek görüşmelerin ardından protokol imzalanacak. Bu süreçte Minsk grubunun Karabağ sorununun çözümü konusunda adım atması beklenecek.
- Anlaşma önce Meclis'in, ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunulacak.
- Köşk'ün onayının ardından 2 aylık sürecin sonunda sınır açılacak, diplomatik ilişki kurulacak, Ermenistan'la hava-kara ve demiryolu bağlantıları kurulacak.
- Anlaşmaya göre Ermenistan-Türkiye ile mevcut sınırı tanıyacak.
- Soykırım iddialarını araştırmak üzere bir komisyon kurulacak.

PTOTOKOLDE NELER VAR?

"Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol", iki ülke arasındaki mevcut sınırın karşılıklı olarak tanınmasını da öngörüyor.

Protokol çerçevesinde, Türkiye ile Ermenistan, gerek ikili gerekse uluslararası ilişkilerinde, "eşitlik, egemenlik, diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı" ilkelerine saygılı olacak.

ORTAK SINIR AÇILIYOR

İki ülke protokolle ayrıca, aradaki mevcut sınırı uluslararası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanıyarak, ortak sınırın açılmasını kararlaştırıyor.

TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ

Protokole göre iki ülke, terörizmin tüm biçimlerini, şiddeti ve aşırıcılığı kınayarak, bu tür eylemlerin teşvikinden veya müsamaha görmesinden kaçınmayı ve teröre karşı mücadelede işbirliğine gitmeyi taahhüt ediyor.

TARİHİ PROTOKOLÜN TAM METNİ

"Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, Aynı gün imzalanan ilişkilerin geliştirilmesi hakkında Protokol'de öngörüldüğü şekilde, halklarının yararına hizmet etmek amacıyla iyi komşuluk ilişkileri tesis etmeyi, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda ikili ilişkileri geliştirmeyi arzulayarak, Birleşmiş Milletler Şartı, Helsinki Nihai Senedi, Yeni Avrupa için Paris Şartı çerçevesindeki yükümlülüklerine atıfta bulunarak,

İkili ve uluslararası ilişkilerinde, eşitlik, egemenlik, diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı ilkelerine saygılı olacakları ve bu ilkelere saygı gösterilmesini sağlayacakları yönündeki taahhütlerini teyit ederek,

İki ülke arasında güven ve itimat ortamı oluşturulmasının ve bunun muhafaza edilmesinin, tüm bölgede barışın, güvenliğin ve istikrarın kuvvetlenmesine katkıda bulunacağını, güç kullanımından ya da güç kullanma tehdidinden imtina etme, anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü, insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunmasının önemini akılda tutarak,

İki ülke arasındaki mevcut sınırın uluslararası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanındığını teyit ederek, Ortak sınırın açılması hususunda aldıkları kararı vurgulayarak,

İyi komşuluk ilişkileri anlayışıyla bağdaşmayacak herhangi bir siyaset izlemeyeceklerine dair taahhütlerini yineleyerek, Hangi nedenle olursa olsun terörizmin tüm biçimlerini, şiddeti ve aşırıcılığı kınayarak, bu tür eylemlerin teşvikinden veya müsamaha görmesinden kaçınılacağını ve bunlara karşı mücadelede işbirliğine gidileceğini taahhüt ederek,

Ortak çıkarlar ve iyi niyet zemininde, barış, karşılıklı anlayış ve uyum hedefleri doğrultusunda ilişkileri için yeni bir model geliştirme ve istikamet belirleme iradelerini teyit ederek, 1961 tarihli Diplomatik İlişkilere Dair Viyana Sözleşmesi uyarınca bu Protokolün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren diplomatik ilişki kurulması ve karşılıklı olarak diplomatik temsilcilik açılması hususunda anlaşmışlardır."

Metinde, "protokolün ve imzalanan diğer protokolün aynı gün ve esasen onay belgelerinin değişimini takip eden ilk ayın ilk günü yürürlüğe gireceği" belirtiliyor.

Türk Dışişleri'nin açıklamasında, "Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti, İsviçre'nin desteğiyle ortak gayretlerini sürdürme konusunda kararlıdırlar" denildi.