BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.429,78
HABER /  DÜNYA

Türkiyedeki krize ABDden öneri

Dünya nefesini tuttu Türkiye'deki gelişmeleri izliyor. New York Tİmes krizin aşılması için şu tavsiyelerde bulundu..

Abone ol

ABD'nin New York Times Gazetesi, Türkiye'de laiklik yanlısı kesimlerle AK Parti arasındaki gerginlik konusunda iki tarafın da demokrasi için geri adım atmaları gerektiğini savundu.

Gazetede ''Türkiye'de Laiklik ve Demokrasi'' başlığıyla çıkan başyazıda, laik kesimle AKP hükümetinin, Türkiye'de demokrasinin geleceği ve AB üyeliği hedefi için cumhurbaşkanlığı seçimleriyle çıkan krizde tutumlarını değiştirip geri adım atmaları gerektiği görüşüne yer verildi.

Türkiye'de 1960'dan sonra askeri darbeler yaşandığı hatırlatılan yazıda, Bush yönetiminin Türkiye'deki gelişmelerle ilgili net bir tutum almadığı, ''ABD yönetiminin Türkiye'nin generallerine hem diplomatik hem de NATO kanalıyla askeri bir darbenin çok zararlı sonuçları olacağını anlatması gerektiği'' ifade edildi.

''Türkiye'de laik kesimin korkularının gerçek ve anlaşılabilir'' olduğu düşüncesinin de savunulduğu yazıda, Türk vatandaşlarının özellikle de kadınların diğer Müslüman ülkelerde çok az görünen bir biçimde ''eşit yasal haklardan, özgürlüklerden ve ekonomik fırsatlardan'' yararlandıkları vurgulandı.

Başyazıda, Ankara'da ve İstanbul'da insanların laikliğe destek vermek ve AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile ilgili endişelerini göstermek için yürüdükleri belirtilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül'ün bu endişeleri gidermek zorunda olduğu belirtildi.

Türkiye'nin soğuk savaş yıllarında eski Sovyetler'e karşı Avrupa'nın sınırlarını koruduğu ve bugün de ''gerçek Müslüman demokrasi olarak Türkiye'nin, Avrupa'nın İslam dünyasıyla paylaştığı sınırda yine eşit derecede önem taşıyan bir konumda'' olduğu ifade edildi.

Başyazıda, ''ABD yönetiminin Türkiye'nin demokratik dengesini korumasına yardımcı olma konusunda açık bir çıkarı olduğu'' ifadesi kullanılarak, bu kapsamda Washington'un Türkiye'nin askeri kesimine kendi duruşu konusunda net bir mesaj vermesi gerektiği düşüncesi savunuldu.