BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,51
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de neden vatan haini çok?

Türkiye, PKK cenazelerinin askeri helikopterde taşınmasını konuşuyor. Bu görüntüler üzerine İsmet Berkan ilginç bir yazı kaleme aldı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Cudi dağında öldürülen teröristlerin cenazelerini almaya giden ailelerin askerle temasında yaşananlar sıcaklığını koruyor.

Şırnak cumhuriyet savcısının iknası sonucu cenazeleri teslim eden ailelerin, askerin yanında ölüleri PKK bayrağına sarıp zafer işareti yapması ne anlama geliyor? Dağa cenazeleri almaya giden bunca insanın meydan okuması neyi anlatıyor? u.20121116112325.jpg

NEDEN ÜLKEMİZDE BU KADAR ÇOK "VATAN HAİNİ" ÇIKIYOR?

Çarpıcı fotoğraflardan yolan çıkan Hürriyet yazarı İsmet Berkan, bugünkü köşesinde "Neden başka ülkelerde değil de bizim ülkemizde bu kadar çok ‘vatan haini’ çıkıyor. Hem de ısrarla çıkıyor?" diye soruyor.

Berkan, başkaldırının altında yatan nedenlerin sorgulanmasını istiyor. Empati yerine onları anlama çabası içine girmeye çağıran yazar, sözleriyle kimi çevrelerin şimşeklerini üzerine çekecek gibi. Yazar, en can alıcı soruyu bir kezz daha sorarak, herkesi bunun nedenlerini bulmaya davet ediyor.

NEDEN TERÖRİST OLUYOR?

"(...)Yaptıkları onaylanabilir, kabul edilebilir, meşru görülebilir bir şey değil elbette. Ama yapılanın gayrımeşru olması, onun yapılma sebebini merak etmemizi engellemez. Maalesef 28 yıldır devam eden bu kısır döngüde, bu kanlı savaşta ne devletimiz ne de akademyamız bu temel soruyu sordu: ‘Bu çocuklar neden dağa çıkıyor? Neden terörist oluyor?’

Bu nedeni veya nedenleri bilirsek, belki o nedenleri ortadan kaldırmayı da başarırız ve kim bilir belki bu sayede dünyanın en çok ‘vatan haini’ çıkaran ülkesi olmaktan da kurtuluruz..."

Yazının tamamını okumak için

Polis Akademisi bünyesinde bulunan Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM ) tarafından hazırlanan rapor bu tartışmalara ışık tutuyor. 

Araştırma raporunda, terör örgütlerinin varlıklarını devam ettirmek için öncelikli olarak örgüt üyelerine ihtiyaç duydukları, bu nedenle eleman kazanma faaliyetlerine büyük önem verdikleri belirtiliyor.

NASIL MOTİVE EDİYORLAR?

Bireylerin terör örgütlerine katılımının bir tek nedene indirgenemeyeceği vurgulanan araştırmada, sosyo-ekonomik eşitsizlikler, yoksulluk, nüfus, eğitim düzeyi, yaş, cinsiyet, etnik yapı ve devletin uyguladığı politikaların, bireyleri terör örgütlerine katılma konusunda ''motive ettiğine'' işaret ediliyor.

GENÇLER

PKK/KCK üyelerinin yaş profiline bakıldığında, ''dörtte üçünden daha fazlasının 34 yaş ve altı bireylerden oluştuğu'' belirtilen raporda, ''örgüte katılım yaşının 15-21 yaş aralığında yoğunlaştığı'' ifade ediliyor.

Yaş faktörünün, bireylerin terör örgütü ne katılmasında önemli bir etken olduğuna dikkat çekilerek, genç yaştaki bireylerin terör örgütlerine daha kolay katıldığı vurgulanıyor.

GELECEĞE UMUTLA BAKAMAYAN "KİŞİLİKSİZ" NESİLER

Araştırmada, örgüt üyelerinin kardeş sayılarına bakıldığında, ''kardeş sayısı az olanların örgütteki sayılarının daha az olduğuna'' işaret ediliyor. Ayrıca, bölgenin sosyo-ekonomik durumunun hızlı nüfus artışından doğan ihtiyaçları karşılamaktan uzak kaldığı ve bu nedenle geleceğe umutla bakamayan ''kişiliksiz'' nesillerin yetişmesine neden olduğu belirtiliyor.

İŞİ OLMAYANLARIN ORANI YÜZDE 78

'-Örgütün üyelerinin yüzde 77'si erkeklerden, yüzde 23'ü kadınlardan oluşuyor.

-Örgüt üyelerinin eğitim seviyelerinin yüzde 72'si ilköğretim düzeyinde bulunuyor.

-Örgüte katılamadan önce herhangi bir işi olmayanların oranı yüzde 78. Yaklaşık her 5'inden 4'ünün örgüte katılmadan önce bir işi yok. Ailelerinde hiç çalışan olmayanların oranı yüzde 71.

-Örgüte bir aileden katılım olduğunda, aynı aileden başka bir birey örgüte katılmıyor. Örgüt üyelerinin ailelerinden örgüt mensubu olanların oranı yüzde 13.