BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,02
HABER /  SAĞLIK

Otistik engelliler merkezi Konya'da açılıyor...

Türkiye’nin Dünya standartlarındaki tek Otistik Engelli ve Down Sendromlular yaşam merkezi Konya Selçuklu’da açılıyor…

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın açılış konuşmasıyla başlattığı proje; bünyesinde bulundurduğu yaşam alanları ile dünyada bir ilk olmaya hazırlanıyor

Mimari projesini Mehmet Kütükçüoğlu’nun hazırladığı merkez, sadece hastaları değil, hastaların ailelerini de terapi edebilme özelliği taşıyor. 21.000 metrekare yaşam alanı, 7500metrekare kapalı alana sahip olacak proje, Konya İstanbul karayolu üzerinde yükselecek. Otistik ve down sendromlu hastaların tedavisi için düşünülmüş en büyük merkez olma özelliğini taşıyan binalar kompleksi, bünyesinde at ahırları, manej, ağıllar , yüzme havuzları, spor ve eğitim alanları bulunduruyor. Her odası ve her koridoru bu rahatsızlığın verdiği sıkıntıları yok edecek şekilde tasarlanan projenin mimarisi de bu konuda çok iddialı.

Mimar Mehmet Kütükçüoğlu, her zaman güneş ışığı alabilecek çok geniş koridorlar ve özel tasarlanmış eğitim odalarından bahsederken, dünyaya örnek olabilecek bir proje hazırladıklarını belirtti. Binalar arası geçişlerin kullanım alanından kopmaması için üzerlerinin güneş ığını alabilen bir malzeme ile kapatılacağını böylelikle binalardan oluşan kopleksin yaz kış aktif kullanılabileceğini söyledi.

Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, projenin tanıtımında yaptığı konuşmada, “Ortaçağ Avrupası zihinsel hastalık taşıyan kişileri içlerine şeytan girmiş diyerek eziyet ederken, bizim atalarımız Selçuklular, zihinsel hastalıkları su sesi ve müzikle tedavi etme yoluna gitti ve bu konuda birbirinden güzel mimari eserler verdi.” dedi. Altay, bu projenin Selçuklu geleneğinin bir devamı olduğunun altını çizerken, konu ile ilgili dünyada hazırlanan pek çok kompleksin incelendiğini ve en iyi özelliklerini bu proje üzerinde bir araya getirildiğini belirtti. Altay’a göre proje hazırlanırken o kadar itinalı araştırma yapıldı ki, bu konuda Konya Selçuklu Belediyesini uzman olarak nitelemek yanlış olmaz diyerek ekledi. “Bizden yardım isteyen herkesle bilgimizi paylaşmaya hazırız.”.