BIST 9.699
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.422,87
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'de esnafı yüzde kaçı kadın

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yaptı

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye genelinde esnaf ve sanatkâr sayısının yaklaşık yüzde 10’unu kadın esnafların oluşturduğunu ve toplam 187 bin 519 iş yerinin kadın esnaflar tarafından işletildiğini söyledi.

Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yapan Bakan Hayati Yazıcı, önceleri Kayseri’de Ahi Evran tarafından kurulan sanayi sitesinde işlenen derilerin yünlerini değerlendirmek için bir araya gelen kadınların; Ahilerle birlikte eğitim gördüğünü, siyasi, iktisadi, askeri birçok alanda faaliyet gösterdiğine işaret etti.

Yazıcı, “Anadolu, kadınların yüzlerce yıldır iktisadi hayatın içinde olduğu bir coğrafyadır. Anadolu esnaflarının kurduğu ilk birlik olan Ahilik teşkilatı içinde yer alan kadınlar Bacıyan-ı Rum adlı birlik altında örgütlenmişlerdi. Kendilerine ait iş yerlerinde çalışan Bacıyan-ı Rum kadınlarının sosyal ve kültürel hayata oldukça büyük katkıları olmuştur.” dedi.

TÜRKİYE’DE 126 KADIN KOOPERATİFİ VAR

Bakan Yazıcı, kadınların iktisadi hayatta yer almasının, Anadolu tarihinde çok uzun bir geçmişe dayandığını, bugün itibariyle kendilerine düşenin, kadınların ticari hayattaki yerini güçlendirmek ve tüm imkânlarıyla desteklemek olduğunu vurguladı.

Türkiye genelinde esnaf ve sanatkâr sayısının yaklaşık yüzde 10’unu kadın esnafın oluşturduğuna işaret eden Bakan Yazıcı, “Toplam 187 bin 519 iş yeri kadın esnaflar tarafından işletilmektedir. Kadın kooperatiflerinin ortaklarının yüzde 80 ile yüzde 100’ü kadındır. Mevcut durumda, kadın girişimcilerimiz tarafından kurulan 126 kooperatif bulunmaktadır. Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi’nde de kadın kooperatifçiliğine özel önem veriyoruz.” diye ifade etti.