BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Türkiye'de en çok beyin tomografisi çekiliyor

Araştırmaya göre beyin tomografisinin çekilme sayısı diğer görüntülemelere göre daha fazla.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yaptığıaçıklamada, Türkiye genelinde hastanelerde çekilen radyolojikgörüntülemenin, endikasyon, tetkik ve rapor açısından uygun yapılıpyapılmadığının belirlenebilmesi amacıyla Türk Radyoloji Derneği ilebirlikte önemli bir araştırmaya imza attıklarını ve sonuçların raporhaline getirildiğini söyledi.

Araştırmanın, Türkiye'yi temsiledecek şekilde örnekleme usulüyle yapıldığını ve 44 üniversite, 85 kamuve 71 özel hastaneyi kapsadığını belirten Şencan, radyolojik görüntülemeteknikleri içerisinde en çok kullanılan MR, tomografi ve momografininincelendiğini ifade etti.

CİHAZLARIN YARISI 5 YAŞINDA

Şencan, araştırmanın sonuçlandığını, ancak radyoloji uzmanları ilebilimsel değerlendirmesinin devam ettiğini belirterek, elde edilensonuçlara ilişkin şu bilgileri verdi:

Asrın mucizesini açıkladı! Uzmanlar ingilizce konuşmak için bu yöntemi öneriyor. Nasıl mı? Tıklayın!

"Cihazların yaklaşık yüzde 50'si beş yaşın altında, yüzde 33-43'ü 5-10 yıl arasında, yüzde 5-15'i de 10 yılın üstünde olduğu belirlendi.

Rapora göre, yüzde 36.1 ile Türkiye'de en çok beyin tomografisi çekiliyor. En çok tomografi isteyen servisler içinde acil ilk sırayı alırken; bunu nöroloji, beyin cerrahisi izliyor.

Tomografiler içinde beyinden sonra karın, göğüs çekiliyor. En çok baş ağrısı nedeniyle tomografi çektiriliyor. İkinci sırada ise kaza, düşme gibi travmalar nedeniyle tomografi isteniyor. Tüm tomografiler içinde en çok beyin için çekilenlerin tekrar çekilmesinin istendiği görülüyor. Tekrar edilenlerin üçte birini beyin tomografileri oluşturuyor. Tekrarların neden yapılmasının istendiğine bakıldığında ise tekrarların yüzde 40'ının yetersizlik değil takip için yapıldığı, diğer yüzde 40'ının tanıyı kesinleştirmek için çekildiği belirlendi."

ÇEKİMLERİN YÜZDE 85'İ ÇEKİM STANDARTLARINA UYGUN

Teknik parametrelerin uygunluğu incelenen rapora göre, "yüzde 70-85'inde çekim standartlarının uygun olduğunu" vurgulayan Şencan, "Bunun yüzde 90'ın üstüne çıkartılmasını hedefliyoruz" dedi.