BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.440,83
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de cinsiyet değiştirme ameliyatı yasak

Prof. Dr. Erol Göka, oyuncu Nil Erkoçlar'ın ameliyatla cinsiyet değiştirmesine ilişkin haberler üzerine twitter üzerinden şu yorumları yaptı...

Abone ol

Oyuncu Nil Erkoçlar'ın bir süre önce cinsiyet değiştirerek erkek olduğunu açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Prof. Dr. Erol Göka, twitter'dan şu görüşleri dile getirdi:

TÜRKİYE'DE FİİLEN CİNSİYET DEĞİŞTİRME AMELİYATI YASAKTIR

"Ülkemizde 3.cinsiyet ve cinsiyet değiştirme ameliyatı, AB uyum yasaları çerçevesinde hukuken kabul edilmişken, yönetmelikteki "cinsiyet değiştirme ameliyatının kişinin üreme yeteneğine zarar vermemesi gerektiği" ifadesi bu ameliyatların yapılmasını imkansız hale getirmiştir. Fiilen ülkemizde cinsiyet değiştirme ameliyatı yasaktır, çünkü üreme yeteneğine zarar vermeyen bir ameliyat yoktur.

AİLELER ENDİŞELİ

Bir oyuncunun cinsiyetini değiştirdiğini öğreniyoruz, önceye ve sonraya ilişkin fotoğraflarını görüyoruz ama ameliyatın nerede ve nasıl yapıldığı konusunda hiç bilgilenemiyoruz. Okuyucu, cinsiyet değiştirme ameliyatını, isteyenin yaptırabileceği basit bir işlem olarak zihnine kazıyor. Aileler çocuklarının cinsel kimliğiyle ilgili endişeleniyor. Cinsiyet değiştirme ameliyatı, dünyada yalnızca "primer transseksüalite" denilen cinsel kimlik bozukluklarında, ayrıntılı psikiyatrik değerlendirme ve uzun psikolojik hazırlıklardan sonra yapılır, ameliyattan sonra da psikolojik yardım devam eder."