BIST 10.238
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.404,34
HABER /  DÜNYA

Türkiye yine Esad'ın damarına bastı!

Suriye'de Türkiye'ye yönelik çirkin saldırıya Türkiye yeni bir hamleyle cevap verdi!

Abone ol

Aylardır gergin olar Türkiye-Suriye ilişkileri kopma noktasında. Suriye'de Türk diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırıların ardından Ankara Şam yönetimine nota verirken, Türk diplomatların aileleri Ankara'ya getirildi.

Beşşar Esad yanlılarının, dün Türk diplomatik temsilciliklerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı ülke temsilciliğine saldırması bardağı taşıran son damla oldu.

Türkiye harekete geçti ve bir dizi karar alındı. Suriye'ye nota verilmesi de bu kararlar arasında yer aldı.

KARE KARE KONSOLOSLUĞA SALDIRI ANI... TIKLAYIN

Bir diğer karar ise, Türk diplomatların ailelerinin Ankara'ya getirilmesi oldu ve 60 kişi havayoluyla akşam saatlerinde Türkiye'ye döndü.

Bu arada Suriye Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak uyarılırken, vatandaşlara,

ŞAM’DAN KARŞI ATAK
Arap Birliği'nin üyeliğini askıya alma kararı sonrası Suriye, içinde bulunduğu açmaza çözüm arıyor.

Arap dünyasının desteğini kaybetmek istemeyen Şam yönetimi, acil Arap zirvesi çağrısı yaptı. Suriye devlet televizyonunda yayımlanan resmi açıklamada, zirvede ülkede artan siyasi huzursuzluğun tartışılmasının amaçlandığı belirtildi.

"mecbur kalmadıkça Suriye'ye gitmeyin" uyarısı yapıldı.

DAVUTOĞLU MUHALİFLERLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, saat 21.00 sularında Suriyeli muhaliflerle bir araya geldi. Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle yapılan görüşmenin başında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi ve herhangi bir açıklama yapılmadı.

Görüşmede Suriye ile ilgili son gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

MUHALİFLERE ATEŞ AÇILDI

Suriye sokakları ise hareketli. Yönetim yanlıları pek çok kentte hem Arap Birliği'ne tepkilerini hem de devlet başkanı Esad'a desteklerini göstermek için sokaklara çıktı.

Güvenlik güçlerinin, Hama kentindeki gösteride Esad karşıtı slogan atan bir grup göstericiiye ateş açması sonucu ölenler olduğu kaydedildi.

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Dün gece Suriye'de rejim yanlısı birtakım göstericiler tarafından Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye Fahri Konsolosluğuna karşı düzenlenen menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz" denildi.

SURİYE'YE GİDECEKLERE UYARI

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının zorunlu sebepler dışında Suriye'ye seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, "Suriye'de güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler çerçevesinde kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, vatandaşlarımızın mücbir sebepler dışında Suriye'ye seyahat etmekten kaçınmaları uygun olacaktır" denildi.

Suriye'de yaşayan Türk vatandaşlarının ise gelişmeleri izleyerek tedbirli ve müteyakkız olmaları, bu bağlamda başta Humus, İdlip ve Halep olmak üzere, olayların yoğunluk kazandığı şehirlere seyahat etmekten imtina etmeleri, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu ile irtibat içinde kalmaları da tavsiye edildi.