BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,62
ALTIN 2.413,82
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Türkiye üretim merkezi olacak

Arupa Euro krizinde, ABD ise not indirim şoku yaşarken Türkiye, otomotiv sektöründe önemli bir yatırım çekmeyi başardı.

Abone ol

Avrupa'da özellikle Euro Bölgesi kriz sancısı, ABD de not indirim şoku yaşarken, dışardaki olumsuz havadan etkilenmeme çabasına giren Türkiye, otomotiv sektöründe önemli bir yatırım çekmeyi başardı.

Koreli Hyundai, Türkiye'deki yatırımını artırmak için 'Serbest ticaret anlaşması' şartı koşmasına rağmen anlaşma imzalanmadan yeni yatırım ve model için düğmeye bastı. Avrupa'da büyümeyi öngören, bunu da Türkiye ve Çek Cumhuriyeti'ndeki fabrikalarındaki üretimle gerçekleştirmeyi planlayan Koreli şirket, İzmit fabrikasının kapasitesini 400 milyon Euro yatırımla 200 bin adedin üstüne çıkarıp, küçük sınıfta yer alan i20'den sonra yine küçük sınıftaki yeni i10'u üretmeyi planladı. Bu planla birlikte Hyundai, İzmit fabrikasında 120 bin adedi i20, 80 bin adedi i10 olmak üzere toplam 200 bin adet küçük araç üretip Avrupa'ya satacak. Şu an Hindistan'da üretilen i10'un tamamen yenilecek versiyonunun üretimi 2013 yılında başlayacak.

SEDAN TERCİH EDİLMİYOR

HYUNDAI Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Türkiye'de üretilecek modelin neden büyük olasılıkla i10 olacağını tahmin ettiğini şöyle açıkladı:

"Biz sedan modeli yani Accent Blue veya Elantra'yı tercih ederdik ama sedan araçların özellikle Avrupa'ya ihracat rakamı çok fazla değil. Sadece iç pazar için düşünülürse, 80 bin adetlik kapasiteyi dolduramaz. Ama i10 gibi Avrupa'ya satılacak bir araç ihracatta önemli bir güç sağlayacaktır" dedi.