BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Türkiye solunu internette birleştirdi

Türkiye solundaki bölünmüşlük sorunu sonunda çözüldü... Bir girişimci, kurduğu internet sitesinde fraksiyon farkı gözetmeksizin sol yayınların arşivlerini birleştirdi.

Abone ol

İNTERNET HABER / ÖZEL İÇERİK

“Bir Troçkist devrimcidir, iki Troçkist örgütlenir, üç Troçkist ise bölünür…” Bu, her ne kadar İngilizlere ait bir söylem olsa da evrensel bir anlam ifade ettiği söylenebilir. Dünya ve Türkiye solu konu edildiği zaman, sol içinde onlarca fraksiyon olduğu gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkar. Bu nedenle bazı kesimlerce, solun birleşerek hiçbir zaman iktidara gelemeyeceği öne sürülür.

Tam da bu noktada ezber bozacak bir yaklaşım karşımıza çıkıyor. Ancak bu yaklaşım, siyasi parti ve örgütlerin isteğiyle değil tamamen bir girişimcinin özel uğraşı…

GÖNÜLLÜ GİRİŞİM SOLU BİRLEŞTİRDİ

Türkiye’de sol, sosyalist, komünist hareket ve mücadelelerin başladığı yıllardan itibaren, birçok örgüt de fikirlerini yaymak amacıyla gazete ve dergi çıkardı. Ancak bu arşivleri elde etmek ve toplu halde bulmak çok zor. Bu ihtiyaca karşılık vermeyi amaçlayan solyayın.com, bundan tam 3 yıl önce Emin Şakir adlı bir 'gönüllü'nün girişimleri sonucu kuruldu.

İlk aylarında çok fazla yayını bünyesinde barındırmayan site, zamanla ilgileri üzerine çekmeyi başardı. Gün geçtikçe bireysel arşivlerden destek geldi. Bunları sol-sosyalist siyasi parti ve örgütlerin desteği izledi.

 124 DERGİNİN 5 BİNDEN FAZLA SAYISI

İnternethaber’den Efe Sönmez’e konuşan solyayın.com'un kurucusu Emin Şakir, sitede, “sol” olarak tanımlanabilecek sosyalist, komünist, feminist, anarşist, Troçkist, Maoist çizgide 124 dergi ve gazetenin 5 binden fazla sayısının bulunduğunu ve bunların zaman geçtikçe arttığını belirtti.

Geçmişte çok fazla arşivcilik deneyiminin bulunmadığını söyleyen Şakir, filmler, müzikler, kitaplar biriktirdikten sonra sol yayınları biriktirmeye başladığını ve zamanla bu uğraşının arşivciliğe döndüğünü kaydetti.

TÜRKİYE SOLU TARİHİNİ BİLMİYOR

Emin Şakir, sol düşüncenin Türkiye topraklarında yüzyıla yakın bir geçmişi olduğunu ve bu süre içerisinde de gerek partilerin gerekse örgütlerin çok önemli dergi ve gazeteler yayımladığına vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı: 

“Ama biz bugün bu tarihin ne kadarını biliyoruz, yapılan tartışmaların ne kadarını anlıyoruz? Açık ki çok fazla değil. Bu site işte tam da bu eksiği, -becerebildiği ölçüde- doldurabilmek için kuruldu. Herkesin istediği, ihtiyaç duyduğu zaman ulaşılabilir bir arşiv oluşturabilme derdindeyiz. Güncel dergi ve gazeteler, yurt içinde çok az sayıda yere dağıtılabiliyor. Eski dergilere ise sahaflardan ulaşabilmek çoğu zaman mümkün olmuyor. Bir de bu yayınları yurtdışında da okumak isteyenleri düşündüğümüzde ihtiyacı anlıyoruz. Bu yayınların da daha fazla kişiye ulaşabilmesini sağlamaya çalışıyoruz.”

SİTEDE SOL YAYINLAR VAR AMA IRKÇILAR YOK

Sitede yayımlara yer verirken hiçbir fraksiyon farkı gözetmediklerini, Anarşist bir gazeteyle, Troçkist Sosyalist İşçi’yi yan yana koyduklarını vurgulayan Şakir, “Feminist Politika ile Partizan dergisini de yan yana görebilirsiniz ama Türk Solu'nu göremezsiniz. Çünkü sitede ırkçı yayınlara yer vermiyoruz. Türk Solu dergisi ve birkaç yapı daha asla sitede kendilerine yer bulamayacak. Bunların anlattıklarının yayılmasını sağlamak bir tarafa, en sert şekilde mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Şakir, solyayın.com'un kurulduğu ilk yıllarda gazete ve dergilerin siteye plansız ve düzensiz eklendiğini, şu an siteyi her gün 3 dergiye ait 10 sayı ekleyerek genişlettiklerini ifade ederek, yayınları sahaflar, internet, dostları ve çeşitli parti ile örgütlerden topladığını aktardı.

EKSİKLERİ TAMAMLAMAK İÇİN KAPI KAPI DOLAŞIYORUM

“Site kurulduktan kısa süre sonra çok güzel yorumlar almaya başladık ve adlarını bile bilmediğimiz pek çok dostumuz ellerindeki yayınları bizimle paylaştı” diyen Şakir, sol yapılanmaların da bu arşivi oluşturmasında kendisine çok yardımcı olduğunu, şimdi ise eksik kalan yayınlar için "kapı kapı dolaştığını" anlattı.

Emin Şakir, Türkiye solundaki bölünmüşlüğü ise şu şekilde yorumluyor:

“Maalesef site böyle bölünmüşlük gerçeğini bir kez daha yüzümüze vuruyor. Bu bölünmüşlüğün sadece Türkiye soluna has olmadığını düşünüyorum. Yanılmıyorsam İngiltere'de ‘Bir Troçkist devrimcidir, iki Troçkist örgütlenir, üç Troçkist ise bölünür’ sözü vardır. Bu, ülkemiz için ise sadece Troçkistler değil tüm sola uyarlanabilecek bir benzetme. Çok ciddi toplumsal mücadelenin olmadığı dönemlerde, sınıf mücadelesi daha zayıfken örgütlerde tartışmalar daha içe dönüyor. Ve mücadele anında çok önemli görünmeyen tartışmalar durağan dönemlerde daha önemli ayrımlarmış gibi algılanabiliyor. Türkiye'de gerçekleşebilmiş sol birik projesi ÖDP, bunu bize tersten kanıtlıyor sanki. Kamu emekçilerinin sokaklarda sendika hakları için verdikleri militanca mücadelenin üzerine kurulabilmiştir.” 

SOLDA BİRLEŞME PAZARLIKLARLA DEĞİL EYLEMLE OLUR

Solun site haricinde birleşme ihtimalini çok zayıf gören Şakir şunları söylüyor:

“En azından şimdiye kadar denendiği şekilde; parti bürolarında, kapalı kapılar ardında, temsilciler heyetlerinin, sekretaryaların koltuk pazarlıkları üzerinden yapılan pazarlıklarla çok mümkün değil. Ama çok yakın geçmişte başka bir yol olduğunu gördük Gezi Parkı sürecinde. Örgütsel birlikler olmasa da ortak düşmana karşı güzel bir eylem birliği örneği yaşadığımızı düşünüyoruz. Daha büyük ve kalıcı birlikler ve kazandırabilecek mücadeleler için son birkaç yıl içinde Yunanistan, Mısır ve Tunus'ta yaşananlardan doğru sonuçlar çıkarabilmeliyiz.”