BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.412,49
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Türkiye sabah 5'te kalkmayı konuşuyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 'Mesai saat 06.00'da başlasın. Cumartesi günleri de yapılsın' önerisi kamuoyunu ikiye böldü

Abone ol

Çalışan kesim 'cumartesi mesai' fikrine mesafeli yaklaşırken ekonomistler de istihdam üzerinde bir etkisinin olmayacağı görüşünde. Patronlar ise 'Mesailer '06.00'da başlasın önerisini daha gerçekçi buluyor.

Bakan Yıldız'ın önerisi gündeme oturdu. Yankı bulan öneri gazetelerin manşetine taşındı. Akşam ve Milliyet gazeteleri ilgili kesimlerin görüşlerine yer verdi.

'Almanya'da trafiğin en yoğun olduğu saatler sabah 6.00'da başlıyor. Bizde ise 7.30'dan önce sokaklarda çok az insan var' diyen Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu 'enerji tasarrufu için saat düzenlenmesi faydalı olur' görüşünde...

SANAL ALEMDE KONUŞULUYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, mesai saatleri ile ilgili açıklaması internet ortamında da ilginç tartışmalara neden oldu. Sanal alemdeki bazı görüşler şöyle:
* Meclis’in 1 yıl pilot uygulama yapmasından sonra değerlendirebileceğimiz zekice öneri.
* Sabah 06.00’da zaten kapkaranlık olur, hele kışın. Işıktan tasarruf nasıl edilecek? Bir mantığı yok.
* 06.00’da işte olabilmek için 04.30’da kalkması gereken insanlar, kandille mi aydınlanacak merak ediyorum.
* Elimizi atmışken 24 saate çıkaralım çalışma süresini.
* Gece hiç uyumadan mesaiye başlanmasıyla kökünden çözülecek olan sorun. Hem ne gerek var uykuya canım?
* Bu halk akşam işten evine hiç gitmesin daha iyi.
* Bakan bey gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bu öneriyi getirdiğini söylediğine göre insanları da bitki zannediyor bana kalırsa.

ESNAF KARARSIZ KALDI

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın önerilerini esnafın bir bölümü olumlu karşılarken, bir bölümü “gereksiz” buldu.
Memur kenti başkentte, Yıldız’ın önerisi, kamu görevlilerinin büyük bölümü tarafından tepkiyle karşılandı. Görüşlerini açıklayan memurlar ise şunları söyledi:
* Murat Tunçalp: Mesai saat 6’da başlayacak ama kaçta bitecek? Buna uygun bir düzenleme de yapılacak mı? Aksi taktirde bu, Çalışma Kanunu’na aykırı bir işlem olur. Avrupa Birliği ülkelerinde çalışma saatleri azaltılıyor. Bizde artacak mı bu şekilde? Saat 6’da hiçbir ticari işyeri de açılmıyor. Böyle bir kültürümüz yok bizim.
* Nimet Aydın: Böyle bir uygulama çok yanlış olur. Saçma olur. Bari yatak da koysunlar iş yerlerimize, hiç eve gitmeyelim.
* Leyla Savaşçı: Bir dönem kamu çalışanları, işe cumartesileri de gidiyordu. Ama hep mecburiyetten gidiyordu. Gidip, vakit dolduruyordu.

'MEMURUN TATİLİ ÇOK'
Yıldız’ın, memurlara “Saat 6’da çalışmaya başlıyorlar” diyerek örnek gösterdiği esnaf da şunları söyledi:
* Faruk Ölmez: Memurun çok çalıştığını düşünmüyorum zaten. Sene içinde çok kez tatil yapıyorlar. Ama saat 6’da esnaf olarak bizim iş yerlerimizi açmamız, iyi değil. Saat 9’a, 10’a kadar kimse gelmez zaten, dükkanlarımızı neden 6’da açalım?
* İlyas Sönmez: İyi olur diyorum. Biz zaten o saatlerde çalışıyor oluyoruz. Belki 1 saat daha erken kalkmamız gerekebilir ama bu da sorun yaratmaz.

'YILDIZ'IN ÖNERİSİ BABCANLA ÇELİŞİYOR'
MEMUR-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu:
Bu öneri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a göre enerji tasarrufuna dayansa da 2.5 milyon memuru ilgilendiriyor. Geçmişte cumartesi çalışılıyormuş ama Türkiye 70 cent'e muhtaçmış. Türkiye dünya üçüncüsü olmuşsa cumartesi çalışmayarak olmuş. Memurun daha sağlıklı üretmesi için hafta sonu dinlenmesi lazım. Güneş doğmadan okullara giden, güneş batınca okuldan çıkan milyonlarca çocuk perişan oluyor hem de enerji israfı oluyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mesaiyi azaltarak istihdamı artırmayı önerirken, bu öneri, Babacan'la çelişiyor.

KİMSE 06'DA VERGİ DAİRESİNE GİTMEZ
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul:
Gerçekleşme olanağı yok. Sabahın 06.00'sında hangi vatandaş kalkıp vergi dairesine gidecek. Kamu hizmetlerinde mesai ve verimlilik, vatandaşın alacağı hizmete göre değerlendirilir. Kamu çalışanları insandır ve sosyal bir varlıktır. Akşam erken yatsın deniyor, tiyatroya gidecek, eşiyle dostuyla oturacak. Sosyal ihtiyaçlarını gideremeyen insan işyerinde de verimli olamaz.

TASARRUF İÇİN MESAİ YERİNE AYDINLATMA SİSTEMİ DEĞİŞSİN
AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Mesai saatlerinin tekrar düzenlenmesinin Türkiye için doğru bir adım olacağını düşünmüyorum. Enerji tasarrufu konusunda tabii ki adımlar atılmalı. Aydınlatma sistemlerinde enerjiyi çok daha tasarruflu kullanan LED teknolojisinin kullanılması teşvik edilmeli. Tabii başta rüzgar olmak üzere, enerjide yerel kaynakların kullanılmasını sağlamak için enerji yatırımlarının da önü açılmalı. Bu projeler devlet tarafından desteklenmeli diye düşünüyorum.