BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  GÜNCEL

Türkiye, OECD'nin eğitim raporunda 41. sırada

OECD'nin kapsamlı eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41'inci oldu. Türkiye'nin 15 yaşındaki tüm gençlere temel eğitim verebilmesi halinde büyüme potansiyeli yüzde 400 olarak hesaplandı.

Abone ol

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yaptığı şimdiye kadarki en kapsamlı küresel eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41. sırada yer aldı.

Sıralamada ilk beş sırada Asya ülkeleri, son beş sırada ise Afrika ülkeleri var.

Singapur'un başı çektiği sıralamada, İngiltere 20'inci, ABD ise 28'inci sırada.

OECD yetkilileri, 76 ülkedeki sınav sonuçlarını temel alarak yapılan kıyaslamanın, eğitim ve ekonomik büyüme arasındaki bağlantıyı gösterdiğini söylüyor.

OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleischer "Bu araştırmayla ilk kez küresel düzeyde eğitim kalitesini ölçtük. Amacımız zengin ve yoksul ülkelere kendilerini dünyanın eğitim liderleriyle kıyaslama fırsatı vermek, zayıflıklarını ve güçlü yanlarını görmelerini sağlamak ve eğitimde kaliteyi arttırmanın uzun vadeli ekonomik yararlarını göstermekti" dedi.

Listede başı çeken Singapur'un 1960'lara düşük okuma yazma oranlarıyla girdiğini söyleyen Schleischer, bu durumun ne kadar ilerleme kaydedilebileceğini gösterdiğini vurguladı.

ABD, Vietnam'ın gerisinde

Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarından alınan sonuçlarla yapılan sıralamada OECD'nin görece sanayileşmiş ülkelerde yaptığı Pisa testlerinden çok daha kapsamlı bir küresel eğitim haritası görülüyor.

Dünya ülkelerinin üçte birinden fazlasının yer aldığı listede, İran, Güney Afrika, Peru ve Tayland gibi ülkelerin uluslararası alanda nasıl bir performans gösterdiği ortaya çıkıyor.

Listede ABD'nin başarılı Avrupa ülkelerinin gerisinde kaldığı ve Vietnam'ın da ABD'yi geçtiği görülüyor.

Liste OECD'nin Pisa teslerinin yanı sıra ABD'de uygulanan TIMSS testleri ve Latin Amerika'daki TERCE testlerini temel alıyor.

Araştırmadaki bulgular gelecek hafta Güney Kore'de yapılacak Dünya Eğitim Forumu'nda sunulacak. Forumda BM'nin küresel eğitime dair 2030 hedefleri belirlenecek.

Stanford Üniversitesi'nden Eric Hanushek ve Münih Üniversitesi'nden Ludger Woessmann'ın ortaklaşa yazdığı araştırma raporunda "eğitim standartlarının ülkenin uzun vadedeki refah üretimine dair güçlü bir gösterge olduğu" vurgulanıyor.

Raporda, "Kötü eğitim politikaları ve uygulamaları çok sayıda ülkeyi sürekli bir ekonomik durgunluğa sokuyor" deniyor.

Schleicher de "eğitimi geliştirerek elde edilecek ekonomik yararların çok büyük boyutlarda olduğunu" söylüyor.

Türkiye'nin büyüme potansiyeli 'yüzde 400'

Örneğin listenin sonundaki Gana tüm 15 yaşındakilerin temel kabiliyetlerini geliştirebilirse, ülkenin GSYH'si bu gençlerin yaşamı sırasında 38 kat artabilir. Türkiye'nin aynı koşullardaki büyüme potansiyeli ise yüzde 400'ye yakın.

Güney Kore'deki Dünya Eğitim Forumu dünya liderlerinin milenyum eğitim hedefleri koymasından 15 yıl sonra yapılıyor.

Tüm çocuklara ilkokul eğitimi sağlamak gibi milenyum eğitim hedeflerine tamamen ulaşılamadı.

Ancak toplantıda gelecek 15 yılı kapsayan yeni hedefler belirlenecek.