BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.394,05
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye komşuyla ticari atağa hazırlanıyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yunanistan'la Türkiye arasındaki ticaret hacminin, birkaç yıl içinde 2 katına çıkacağını söyledi.

Abone ol

Yunanistan 'ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, ülkesinin milli günü dolayısıyla Ankara Palas'ta bir resepsiyon verdi.

Resepsiyona, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu , Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz , diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, yaptığı konuşmada, Yunanistan ve Türkiye arasında, dostluk ilişkilerinin yanı sıra zaman zaman kötü tecrübeler de yaşandığını ancak artık geleceğe bakmak gerektiğini belirtti.

Refahın ve kalkınmanın büyük ölçüde komşularla iyi ilişkilere dayandığının altını çizen Yılmaz, her iki ülkenin de geleceğini beraber planlayacağını ifade etti.

Yılmaz, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin artarak devam edeceğine dikkati çekerek, ''Elbette geçmişte birtakım anlaşmazlıklarımız oldu ama ortak geçmişimizin en büyük göstergesi olan büyük resme bakalım'' dedi.

Birkaç yıl içinde iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Yılmaz, ''Yunanistan 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz ama her iki ülke liderleri de bunun yetersiz olduğunu söylüyor. Birkaç yıl içinde inşallah Yunanistan'la ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkaracağız'' diye konuştu.

AB ÜYELİĞİNE DESTEK SÖZÜ

Yunanistan'ın Ankara Büyüekelçisi Kyriakos Loukakis ise iki ülkenin sadece birbirine sınır komşusu olmadığını aynı zamanda tarihi ve kültürel açıdan da ortak bir mirası paylaştığını söyledi.

Loukakis, Atatürk ve dönemin Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos'un, 27 Ekim 1930'da Ankara Palas'ta buluşmasını hatırlatarak, bu mekanın kendileri için çok önemli olduğuna işaret etti.

Türkiye ve Yunanistan'ın ortak tarih ve geçmişe sahip olduğunu dile getiren Loukakis, ''Bu süreçte Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Yunanistan halk oyunları topluluğu davetlilere sirtaki gösterisi sundu.