BIST 10.644
DOLAR 32,17
EURO 35,09
ALTIN 2.520,42
HABER /  DÜNYA

Eşcinsel evlilikler ABD gündemini sarstı

ABD Yüksek Mahkemesi, eşcinsel evliliklerin kaderini tartışıyor. Eşcinseller lehine bir karar çıkarsa, eyaletlerdeki eşcinsel evlilikleri engelleyen tüm hükümleri ortadan kaldıracak.

Abone ol

Yüksek Mahkeme, konuyla ilgili iki gün sürecek toplantısının bugünkü bölümünde, California eyaletinde, 2008 yılında halkoyuyla yürürlüğe giren ve eşcinsel evliliği engelleyen ''8. Öneri'' adlı tasarıyı görüştü.

Tasarı, eyalette, yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla kabul edilmişti. Bu durum, söz konusu tasarının, ''Eyaletlere, her vatandaşa kanunlar altında eşit muamele yapılmasını sağlama zorunluluğu'' getiren anayasanın 14. maddesine aykırı olup olmadığı tartışmalarına yol açmıştı.

Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede, mahkeme ''8. Öneri''yi ele aldı. ABD Yüksek Mahkemesi'nin 5 üyesi Cumhuriyetçi başkanlar tarafından, 4'ü Obama yönetimi tarafından atanan üyeden oluşuyor. Mahkeme her konuda olduğu gibi, bu konuda da iki partinin görüşlerine uygun ayrışmış bir tablo çiziyor.

Mahkemedeki muhafazakar üyeler eşcinsel evlilik lerin toplum ve çocuklar üzerindeki etkisine yönelik yeterli veri bulunmadığını savunurken, liberal üyeler bu tür evliliklerden yana tutum sergiliyor.

Tasarının mahkemede görüşülmesine yönelik uzmanların genel kanaati ise üyelerin bu konuda temkinli davrandığı.

KADERLERİ KARARA BAĞLI

Konuya ilişkin kararını haziran ayında vermesi öngörülen mahkemenin 4 liberal yargıcının tasarının iptali, 4 muhafazakar yargıcının ise yürürlükte kalması yönünde oy kullanması bekleniyor. Buradaki kilit kişinin ise yargıç Anthony Kennedy olacağı ifade ediliyor.

Eğer mahkeme, ''8. Öneri''nin yürürlükten kalkması yönünde karar verirse, bu, ABD kanunlarının eşcinsel evliliğe yönelik düzenlemeleri ve ülkenin bu tür evliliklere resmi bakış açısı bağlamında tarihi bir karar olacak. Böylesi bir karar, eyaletlerdeki eşcinsel evlilikleri engelleyen tüm hükümleri ortadan kaldıracak.

Eğer mahkeme kanunu lağvetmezse, eşcinsel evliliklere yönelik düzenlemeler eyaletlere bırakılacak. Bu de mevcut tabloda değişiklik yaratmayacak.

ABD'de şu anki duruma bakıldığında da ülkedeki 41 eyalette eşcinsel evlilikler yasak, 9 eyalet ''sivil partnerlik''e izin veriyor. 9 eyalet ve başkent Washington DC'de ise eşcinsellerin evlenebilmesinin önünde bir engel bulunmuyor. Bu eyaletlerde şimdiye kadar 100 binin üzerinde eşcinsel evlilik yapıldığı tahmin ediliyor.

Amerikalıların konuya bakışını ise anketler ortaya koyuyor. CNN/ORC International'ın son anketine göre, Amerikalıların yüzde 53'ü eşcinsel evlilikleri destekliyor. Bunların birçoğu ailelerinde veya yakın arkadaşları arasında eşcinsellerin bulunduğunu belirtiyor. Pew Research'ın anketine göre de Amerikalıların yüzde 49'u eşcinsel evliliğe destek verirken, yüzde 44'ü karşı çıkıyor.

MAHKEME ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Mahkeme, yarın da evliliği sadece kadın ile erkek arasında olabilecek bir kurum olarak tanımlayan ''Evliliğin Korunması Kanunu''na yönelik tartışmaları ele alacak.

Mahkeme binasının dışında ise eşcinsel evlilik taraftarları ile karşıtları eylem yaptı.

Eşcinsel evlilik taraftarlarının mahkemeden beklentisi, bu kişilerin evlenmesini engelleyen yasaların ortadan kaldırılması. Kendilerinin de diğer insanlar gibi yuva kurabilmelerinin en doğal hakları olduğunu belirten eşcinseller, kanun altında eşit muamele görmek istiyor.

Eşcinsel evliliğe karşı gruplar ise özellikle çocukların eşcinsel ailelerde büyümesinin sakıncalı olacağını savunuyor. Daha çok muhafazakarlardan oluşan bu grup, Yüksek Mahkeme'nin karışmamasını, bu konuda eyaletlerin halk oylamasına giderek karar vermesini istiyor.