BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.433,66
HABER /  GÜNCEL

Türkiye kökenli Hollandalılara "cihat" baskını

Hollanda'nın Lahey kentinde Suriye ve Irak'taki cihatçı terör gruplarıyla bağlantılı oldukları belirtilen Türkiye kökenli bir gruba operasyon yapıldı. Belçika polisi de aynı gruba ait 2 Türk'ü gözaltına aldı.

Abone ol

Hollanda'nın Lahey kentinde Suriye ve Irak'taki cihatçı terör gruplarıyla bağlantılı oldukları belirtilen Türkiye kökenli bir gruba operasyon yapıldı.

Operasyon kapsamında Türklere ait 4 eve baskın yapıldı. Belçika polisi, aynı gruba ait 2 Türk'ü gözaltına aldı.

Lahey'deki operasyon, Belçika makamlarının isteği üzerine gerçekleştirildi. Ortadoğu'daki cihatçı terör gruplarıyla ilgili bir soruşturma yütürüten Belçika Savcılığı, Lahey'de yaşayan bir grup Türk'ün izine ulaştı.

Belçikalı yetkilier, bu kişilerin Lahey'de oturdukları evlerin adresini Hollanda makamlarına iletti. Lahey polisi, çarşamba gecesi 4 eve eş zamanlı olarak baskın düzenledi.

Bu evlerde yapılan aramalarda cihatçı örgütlerle ilgili çok sayıda belge ele geçirildi.

Belçika makamları, cihatçı örgütlerle bağlantılı olan Türklerin Lahey'de yaşadıklarını ancak sık sık Belçika'da görüldüklerini bildirdi.

Zanlıların Berüksel'de kaldıkları evlere de eş zamanlı baskın yapıldı. Baskında silah, çelik yelek ve radikal İslamcı örgütlere ait dokümanlar ele geçirildi.

Lahey kökenli 2 Türk vatandaşı da, Belçika'daki Zaventhem Havalanı'nda gözaltına alındı.

Savcılık, bu 2 kişinin "terör örgütüne üyelik, terörizme finansal kaynak sağlama ve silah yasasına muhalefet ettikleri" gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı.

Belçika ve Hollanda istihbaratı, Suriye ve Irak'taki radikal cihatçı terör gruplarına katılan vatandaşları konusunda yoğun bir çalışma yapıyor.

Hollanda İstihbarat Örgütü (AIVD) verilerine göre eski adıyla Irak Şam islam devleti (IŞİD), yeni adıyla İslam Devleti (İD) bünyesinde 150 Hollanda vatandaşı bulunuyor.

IŞİD saflarında savaşan 30 civarında Hollandalı'nın da ülkeye geri döndüğü belirtiliyor. Polis bu kişileri ve bağlantıda oldukları çevreleri yakından izliyor.

Hollanda Hükümeti, cihatçılara yardım erttiğ saptanan cami ve diğer kuruluşların kapatılacağı uyarıısında bulunuyor.

Hollanda Parlamentosu'ndan Ezidiler için çağrı

Bu arada Hollanda Parlamentosu'ndaki partiler, IŞİD tarafından ele geçirilen Sincar kenti ve çevresinde dağlara kaçan 50 bin Ezidi'nin durumu ile ilgili ortak bir çağrı yaptı.

Parlamentodaki 9 parti, Dışişleri Bakanı Frans Timmermans'a, Ezidiler konusunda ivedilikle uluslararası eylem çağrısı yaptı.

Partilerin ortak bildirisinde, binlerce Ezidi'nin dağ başında açlık ve susuzluk tehlikesi, aşağıda da onları bekleyen teröristlerce katledilme riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Siyasi partiler ortak açıklamada, "Batı, farklı düşünenlerin IŞİD tarafından yok edilmesini çaresizce seyretmemeli" uyarısında bulundu.

Hollanda Parlamentosu eylül ayı başında IŞİD'in bölgedeki katliamları konusunda özel bir oturum düzenleyecek.