BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,81
ALTIN 2.494,04
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Katar'a neden asker gönderiyor savaş mı çıkacak?

TÜRKİYE Katar'a neden asker gönderiyor, savaş mı çıkacak? soruları Katar krizi sonrası akıllarda. Türkiye'nin Katar'a asker göndermesine imkan tanıyan tezkerenin aslında Katar kriziyle bir ilgili yok ancak zamanlama dikkat çekici.

Abone ol

KATAR krizi sonrası hükümetin acilen Meclis gündemine taşıdığı ve Katar'a Türk askerinin gönderilmesine izin veren tezkere onaylandı. Meclis gündeminin alt sıralarında bulunan Katar tezkeresi Arap Yarımadası'nda yaşanan kriz sonrası ivedilikle gündeme alındı. Aslında Katar'a asker gönderilmesine imkan tanıyan anlaşma krizden çok önce imzalanmıştı ancak TBMM onayına sunulmamıştı. Katar krizi sonrası hükümet anlaşmanın onaylanmasına ilişkin gündemi öne çekti ve dün Türk askerinin Katar'a gitmesine imkan tanıyan tezkere onaylandı. 

Katar tezkeresinin TSK'nın Katar’ın başkenti Doha’daki Türk üssüne konuşlanmasını ve Katar jandarmasının eğitilmesini içeren iki anlaşmadan oluşuyor 

“Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlanmasına İlişkin Anlaşma” ile “Jandarma Eğitimine İlişkin İşbirliği Protokolü” dün AK Parti’nin grup önerisiyle ilk sıraya alındı ve hemen görüşüldü.

94 TÜRK ASKERİ 2 YILDIR KATAR'DA

Kabul edilen anlaşmalara göre Türkiye, Katar’da jandarma birliklerine eğitim verecek. Bu sözleşmenin 4 bin dolayında jandarmanın eğitimini kapsadığı belirtildi. Üs anlaşmasına göre de Doha’da Türk-Katar Tümen Taktik Karargâhı kurulacak. Bu yapının oluşturulmasına ön hazırlık açısından 2015’de ortak tatbikata katılan 94 TSK personelinin halen Katar’da olduğu belirtildi. Ortak karargâhın komutanı Katarlı tümgeneral, yardımcısı Türk tuğgeneral olacak. Patlayıcı madde imha eğitimi için Katar’a 25-30 kişilik özel ekip gönderilecek. Konuşlanacak birliğin 500-600 arası personelden oluşması öngörülüyor. Ayrıca Katar’dan Türkiye’de konuşlandırılacak birimler olacak ve ihtiyaç duyulması halinde Doha’ya intikalleri sağlanacak. En az 10 yıl yürürlükte kalması öngörülen anlaşmaya göre TSK unsurları, sözleşmede yazılı askeri işbirliğinin yanı sıra, “İki tarafın yazılı mutabakatı ile uygun bulunacak diğer görevleri” yerine getirecek.

EMİR’İ KORUMAK İÇİN Mİ?

CHP ve HDP sözcüleri, uluslararası toplumda Katar’la ilgili gerilim yükselirken anlaşmaların öne çekilmesini eleştirdiler. MHP’li yöneticiler de Arap dünyasıyla ilişkilerde Türkiye’nin tarafsız olması gerektiğini vurguladılar.

Anlaşmanın bu dönemde öne çekilmesinin soru işaretleri taşıdığını ileri süren CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, “Bazı ülkelerin bu Emir’i alaşağı edip yeni bir yönetim getirmek istediklerini biliyoruz. Siz başka bir şey için gidiyorsunuz, anlaşıldı. Kime karşı olacak bu kuvvet? Katar’daki aileyi ayakta tutmak için kullanmak isterlerse ona destek mi olacağız? Yani Katar’daki iç güvenlik harekâtına mı dahil olacağız? Türkiye’ye bu kötülüğü yapmayın lütfen. Bu Türkiye’nin Ortadoğu’da kırılma yaşayabileceği bir konu” diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da, “Kaynayan bir kazan olan Körfez’e ülkemizi atamazsınız. Türkiye’nin milyarca lira yatırım yaptığı savaş sanayisine yeni pazarlar bulmak için bu bataklığa girmek akıl dışıdır” dedi. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise “Terörle işbirliği yapan bir devlet olarak itham edilme konusuna neredeyse birkaç adım kalmıştır” görüşünü savundu.

ÇOK BOYUTLU DIŞ POLİTİKA

Eleştirilere yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “BM Güvenlik Konseyi karar verdiğinde terör örgütü oluşur. Sadece 6-7 ülkenin ilişkileri askıya almasından dolayı bir devlete ‘Siz terör devletisiniz’ demek çok doğru ve kolay değil. Jandarma Komutanlığımızın 18 ülkeyle protokolü var. Bu sadece Katar için yeni başlayan bir şey değil. Bunların temelinde de 25 Aralık 2001’de imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasına dayanılarak yapılmaktadır. Türkiye’nin çok boyutlu dış politika hedeflerinin de bir manada yerine getirilmesidir” dedi.