BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.434,95
HABER /  DÜNYA

İngiltere seçim sonuçları kim kazanır anketler ne diyor?

İNGİLTERE seçim sonuçları dünyanın gündeminde. İngiltere bugün erken seçim nedeniyle sandık başında. Peki İngiltere seçim anket sonuçları ne diyor? İşte detaylar...

Abone ol

İNGİLTERE'de seçim günü.  Milyonlarca seçmen düzenlenen erken genel seçimler için sandık başına gidiyor. Yerel saat ile sabah 07:00'da başlayan oy verme işlemi 22:00'da sona erecek.

46.9 milyon seçmen 650 milletvekilinin seçilmesi için 40 bin merkezde oy kullanacak. 2015 yılında ise oy vermek için kayıt yaptıran 46.4 milyon seçmen vardı. Bu yıl bu seçmen sayısının yüzde 16,4 kadarı posta yoluyla çoktan oyunu kullandı.

İNGİLTERE 2015 SEÇİM SONUÇLARI

2015 yılında seçimlere katılım yüzde 66,4 olmuştu. Son seçimlerde Muhafazakar Parti 650 koltuğun 331'ini kazanarak çoğunluğu elde ederken İşçi Partisi 232 koltuk kazanarak ikinci olmuştu. Çoğunluğu elde etmek için 326 koltuğa ulaşmak yeterli oluyor.

Çoğu sandık okullarda, topluluk merkezlerinde ve dini merkezlerde kurulurken daha önce publarda, bir çamaşır yıkama dükkanında ve otobüste de sandık kurulduğu olmuştu.

SONUÇLAR GECE YARISI GELMEYE BAŞLAYACAK

Gece yarısı itibariyle sonuçların gelmesi, kesin sonuçların ise Cuma akşamüstü ulaşması bekleniyor.

ANKET SONUÇLARI DEMİR LADY'Yİ GÖSTERİYOR AMA...

Seçimden 2 hafta önce yayınlanan anketlerde Başbakan Theresa May'in Muhafazakarları yüzde 47 destek alırken, İşçi Partisi yüzde 30'da kalıyordu. Merkezci Liberal Demokrat Parti yüzde 7 desteğe sahip. UKIP'in ise 2015 seçimlerinde aldığı yüzde 16 civarındaki oy oranı yüzde 4'e indi. Ancak son anketlere göre fark kapanıyor. Son kamuoyu yoklamaları seçimi yine May'in liderliğindeki muhafazakarların kazanabileceğini işaret ediyor. Ancak İşçi Partisi son haftalarda iktidar partisiyle birkaç ay önce yüzde 20’lere kadar çıkan farkı çok hızlı şekilde kapattı. İki parti arasındaki farkın 1 puana kadar düştüğünü gösteren anketler de var. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde Muhafazakarların mecliste çoğunluğunu kaybedeceği ve ‘koalisyon’ seçeneklerinin gündeme geleceği belirtiliyor.

SON İDDİALAR OY KAYBETTİRDİ

Özellikle Başbakan Theresa May’in seçimi yeniden kazanması halinde, yaşlılara yönelik yardımlarda kesintiye gideceği yönünde açıklama yapmasının partisine oylarını düşüreceği ifade ediliyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May

İNGİLTERE NEDEN ERKEN SEÇİM KARAR ALDI?

Brexit süreci sonrası göreve gelen Theresa May, daha önce yaptığı açıklamalrda erken seçime gidilmeyeceğini ve genel seçimlerin planlandığı gibi 2020'de yapılacağını duyurmuştu. Ancak İngiliz Parlementosu'nda işler pek de istediği gibi gitmedi. May, AB'den çıkış sürecinin başladığı bir dönemde parlamentoda birlik görmek istediğini ancak ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi ve 8 Haziran 2017'de erken seçim yapılmasını istemişti. 

May'in erken seçim planının hayata geçirilmesi için daha önce seçimlerin beş yılda bir yapılmasını düzenleyen yasanın değiştirilmesi gerekiyordu. Bunun için de meclisin üçte ikisinin desteğini alması gerekiyordu. Erken seçim konusunda ısrarlı bir tutum sergileyen May, parlementoyu ikna etmiş ve yasada düzenlemeleri yaparak erken seçimi ilan etmişti. 

İngiltere seçimlerinde ikisi Türkiye biri de Kıbrıs kökenli 3 Türk aday da parlemontoya girmek için yarışacak.  Gönül Daniels Muhafazakar Parti'den aday iken İbrahim Doğun ve Emine İbrahim İşçi Partisi listesinde yer alıyor. 

Theresa May ile eşi Philip May'in büyük aşkı öyle biri tanıştırmış ki...

İngiltere'nin yeni Başbakanı Theresa May kimdir?