BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.426,16
HABER /  RAMAZAN

Kadayıf dolması nasıl yapılır?

Ramazan sofraları için en vazgeçilmez lezzetlerden biri de tatlılar. Günün menüsünde bugün kadayıf dolması var. İşte tarifi...

Abone ol

Kadayıf dolmasının tarihçesi Selçuklu devletine kadar uzanıyor. Sultanların sofrasındaki bu özel saray tatlısı özellikle Ramazan ayında bolca yapılıp halka dağıtılıyor ve her sofrada yerini alıyor. Kadayıfın tepsisi, dökme aletleri ve sistemleri aslında Konya’da hazırlanıp geliyor. Lakin Konya’da tel kadayıf yok sadece Erzurum’da dökme işlemleri yapılıyor ve Kadayıf dolmasının doğduğu yer de burası.  

İşte günün menüsü: 

Kremalı Sebze ÇorbasıKarnıyarık
Kuskus Pilavı
Dereotlu patates salatası
Kadayıf Dolması

Kadayıf Dolması

Malzemeler

250 gr yaş tel kadayıf
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
4-5 yumurta
Kızartmak için sıvıyağ
 

Şerbeti için:

1,5 su bardağı şeker + 1,5 bardak su
2-3 damla limon suyu
 

Yapılışı:

Yapılışı kolay görünüyor fakat her iş gibi bunun da püf noktaları var. Her aşamayı ustalıkla, incelikle yapmak gerekiyor.

Kadayıf dolmasına başlamadan önce ilk önce şerbetini yapıp soğumaya bırakıyoruz. Şeker ve suyu karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan birkaç damla limon sıkıp beş dakika daha kaynattıktan sonra  ocağımızın altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Tatlımız sıcak iken şerbetinin içine atacağımız için şerbetin soğuk olması gerekmekte.

Tel kadayıfı elimizle alıyor iyice açıyoruz.  Açtıktan sonra kadayıfın üstüne kırılmış iç cevizi tek sıra halinde döküp, kadayıfı cevizin etrafında yaprak sarması sarar gibi sarıyoruz. Ayrı bir kaseye yumurta kırıp iyice çırpıyoruz. Bu aşamayı bitirdikten sonra çiçek yağını veya terayağını ocağın üstüne koyup kızmasını bekliyoruz. Yağ kızdıktan sonra yaptığımız kadayıf dolmasını yumurtaya batırıp kızgın yağa atıyoruz.

Pişen kadayıflar çatal batırılmadan çıkarıldıktan sonra şerbetleyip afiyetle yemeye başlıyoruz. Yerken isteğe bağlı olarak kadayıf dolmasının üstüne ceviz, fındık, fıstık, antep fıstığı serpebilirsiniz. Ayrıca kaymak, yoğurt, dondurma ile birlikte de yenilebiliyor.