BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.429,41
HABER /  GÜNCEL

Türkiye İran ve Katar'dan ABD'ye Kudüs tepkisi!

ABD'nin BMGK'daki Kudüs tasarısını veto etmesiyle ilgili Türkiye, Katar ve İran'dan çok sert tepki geldi. Türkiye kararı kınarken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, perşembe günü yapılacak BMGK oylaması için yoğun bir çalışma yapılacağını söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin BMGK'daki Kudüs tasarısını veto etmesiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Türkiye'nin öncülüğünde hazırlanan, BMGK üyesi Mısır tarafından gündeme getirilen, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle "hukuken geçersiz" sayılmasını öngören tasarıya ilişkin yapılan oylamayı değerlendirdi.

VETO KARARINI KINIYORUZ: Veto kararını kınıyoruz, Amerikan yönetiminin hala hatasının farkına varmaması, dünyadan bütün uyarılara rağmen bu hatasından geri adım atmaması da çok düşündürücü.

PERŞEMBE GÜNÜNE KADAR ÇALIŞACAĞIZ: Perşembe sabahı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplanacak ve bu konuda bir oylama yapacak. Biz de bugün, yarın, perşembe gününe kadar çalışmalarımızı yoğun şekilde devam ettireceğiz.

KATAR'DAN TEPKİ: ESEFLE KARŞILADIK Katar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan Kudüs'le ilgili karar tasarısının kabul edilmemesini, "esefle karşıladığını" belirterek, kararın, BM Genel Kuruluna götürülmesini desteklediğini bildirdi.

KUDÜS'ÜN KONUMUNA ZARAR VERİR: Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kudüs'le ilgili karar tasarısının, BMGK üyesi 15 ülkenin 14'ü tarafından kabul edilmesinin, uluslararası toplumun Kudüs'ün tarihi ve dini konumuna zarar verecek herhangi bir uygulamayı reddettiği yönündeki tavrını ortaya koyduğu ifade edildi.

ABD'nin veto etmesinin ardından kararın, BM Genel Kuruluna götürülmesini destekledikleri kaydedilen açıklamada, Katar'ın Filistin davasına ve halkına destek veren değişmez tutumuna vurgu yapıldı.

İRAN'DAN ABD VETOSUNA TEPKİ: Öte yandan, İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin BMGK'daki Kudüs tasarısını veto etmesine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'nin bakanlığa ait internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "ABD'nin bu kışkırtıcı adımı, uluslararası kararlara bağlı kalmadığının ve İsrail'in çıkarları için Filistinlilerin haklarını ayaklar altına almasının bir göstergesidir." ifadesini kullandı.