BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.438,17
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Irak'taki ihaleyi bekliyor

Irak'taki 3 büyük doğalgaz sahasının işletilmesi ve geliştirilmesi için ihale yarın yapılacak.

Abone ol

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 3 doğalgaz sahası için ihalenin yarın yapılacağını ve yapılan elemeler sonucunda 45 şirketten sadece 13 şirketin yarınki ihaleye katılacağını söyledi.

Cihad, Irak - Suriye sınırındaki Akkas, Diyale ilindeki Mansuriye ve Basra ilindeki Siba doğalgaz sahalarının ihalesine İtalya'dan 2, Japonya'dan 3, Türkiye'den TPAO, Fransa'dan Total, Hindistan, Kazakistan ve Kuveyt'ten bazı şirketlerin katılacağını ve ihalenin şeffaf olacağına dikkat çekti.

Bu arada, Cihad, ihaleyi kazanacak şirketlere doğalgaz sahalarını geliştirme ve gaz çıkarma karşılığında pay yerine hizmet karşılığı belirli bir ücretin ödeneceğini ve bu ücretin Irak'ın milli çıkarları göz önünde bulundularak metreküp başına ücret ödeneceğini dile getirdi.

İhaleye katılacak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) ihalede başarılı olmasını temenni ettiklerini ifade eden Cihad, TPAO'nun gaz ihalesini kazanmasının Irak'ta petrol alanında yatırım yapan ve yapacak olan Türk şirketlerinin Irak'taki konumunu güçlendireceğini ve bunun da iki ülke arasındaki işbirliğine daha fazla güç katacağını söyledi.

İhalesi yapılacak 3 doğalgaz yataklarının kanıtlanmış toplam rezervi 212,7 milyar metreküp. Irak'ın batısında yeralan El Enbar ilindeki Akkas doğalgaz sahasında 126 milyar metreküp, Diyale ilindeki Mansuriye sahasında 85 milyar ve Basra'daki Siba sahasında 1,7 milyar metreküp kesinleşmiş rezerv bulunuyor.